Najbolja sarajevska sogan dolma!

Sogan dolma
Sogan dolma

Sogan dolma (tur. Sogan dolmasi) ili punjeni luk je tradicionalni bosanski recept, a moja svekrva ga je savršeno pripremala. Imala je puno strpljenja i uspijevala je puniti malom žličicom i jako, jako male slojeve luka... I to je umjetnost, probajte!

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 30tak minuta

Vrijeme kuhanja: 20tak minuta

  • 50 – 60 dag luka
  • ½ kg mljevenog junećeg mesa
  • 10 dag riže
  • 1 jaje
  • 2 žlice pirea paradajza
  • malo mljevene crvene paprike
  • malo octa ili soka od limuna – za poškropiti    
  • ulje
  • sol
  • papar

Prokuhajte u vodi luk sa ljuskom. Odrežite gornji i donji dio luka, malo ostavite da se ohladi i izvlačite slojeve luka – po mogućnosti u  cijelim komadima – bez trganja, što više slojeva možete.  U zdjeli izmiješajte mljeveno meso, rižu, jaje, malo ulja, malo pirea od paradajza, malo mljevene crvene paprike, sol i papar. Sve slojeve luka, bez obzira na veličinu, filajte sa smjesom. Dolme slažite u lonac, dodajte tople vode toliko da pokrije sav luk. Na vrh dodajte malo ulja i pospite sa malo mljevene crvene paprike. Sogan dolmu kuhajte oko 20 minuta, dok ne omekša. Lonac samo protresajte, nemojte miješati!, a pred kraj poškropite sa malo octa ili soka od limuna tako da se luk ne raspadne.  

*Servirajte uz kiselo vrhnje ili kiselo mlijeko.

*Sogan dolmu možete peći i u pećnici na 180 C oko 30-40 minuta

Sogan dolma
Sogan dolma
Sogan dolma
Sogan dolma

Slični članci: