Moj mramorni kolač

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Moj mramorni kolač - marmorgugelhupf

Od nekoliko raznih (ali sličnih) recepata za klasičan tradicionalan austrijski (bečki) mramorni kolač najjednostavniji, najfiniji, najukusniji i najsočniji mi je ovaj od gospođe Elefradl Schneck , odnosno Weinzetll - dobre vile kulinarstva, a po čijim se nekim receptima i danas kuha u kultnom Hotelu Sacher u Beču jer šef kuhinje Hans Peter Fink kaže kako ga je upravo ona naučila mnoge tajne kulinarstva. Za razliku od mojih ukućana, ja više volim suhe kolače od kremastih pa je mramorni jedan od mojih favorita, pogotovo uz jutarnji čaj... 

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 40-ak minuta

Temperatura pećnice: 170 - 180C

Kalup zapremine 1 litra

  • 5 žumanjaka
  • 5 bjelanjaka
  • 30 dag šećera
  • 30 dag glatkog brašna
  • 1,25 dl vode
  • 1 mahuna vanilije
  • 1 nešpricani limun – naribana korica
  • 1,25 dl repičinog ulja
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 - 4 žlice kakaa
  • prstohvat soli
  • putar i brašno za kalup
  • štaub šećer za posipanje ili bijela glazura, listići badema

Zagrijte pećnicu na 170 ili 180C (zavisno od jačine vaše pećnice). U posudi na pari pjenasto istucite žumanjke sa šećerom, vodom, vanilijom (razrežite i ostružite mahunu), naribanom nešpricanom koricom limuna i prstohvatom soli. Maknite s pare i tucite na hladno. Polako ulijevajte ulje. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i naizmjenično dodajte prašak za pecivo promiješan s brašnom. Premažite kalup putrom, pospite brašnom i 1/3 smjese obojite prosijanim kakaom. Najprije ulijte oko 1/3 svijetle smjese, zatim oko 4 žlice kakaa, pa preostalu svjetlu smjesu i završite sa smjesom od kakaa. Kuhačom ili vilicom pažljivo i lagano prolazite kroz smjesu da oblikujte tipičan uzorak mramora - brazde. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta. Izvadite iz kalupa i pospite štaub šećerom ili napravite bijelu glazuru i pospite lagano preprženim listićima bademima.

Kad izvadite sadržaj mahune (uzdužno je razrežete i ostružete mahunu), nemojte baciti mahunu nego je stavite u staklenku/limenku gdje držite šećer - sav šećer postat će vanilin šećer...

Ovaj recept je s repičinim uljem, ali ako želite isti takav možete napraviti i s putrom (oko 25 dag) kojeg morate dobro omekšati i izraditi.


Slični članci: