Menu za Tarin 12. rođendan!

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Kako danas moja najmlađa kćer Tara slavi svoj 12 rođendan, izabrala je sama menu. Sve po njezinoj želji! Omiljena joj pašteta od tune i krastavaca, najdraži joj škampi na buzaru i za desert čokoladni souffle koji je izvana čvrst, a iznutra tekući.

Pa, krenimo redom s receptima:

Pašteta od tune
Pašteta od tune

Za predjelo: Pašteta od tune

Ovo je definitivno najbolji i provjeren recept za najbolju paštetu od tune. Upotrebljavam Rio mare, ali može i bilo koja konzerva. Recept je izvorno iz konobe Off Čein kod Stanića, ali na žalost više ne radi...

Za 6 - 8 osoba

Vrijeme pripreme: 20 minuta

  • 2 - 3 konzerve tune u maslinovom ulju (ocijedite tunu i ostavite malo ulja, ali ne sve)
  • 3 - 4 kisela krastavaca
  • senf
  • 3 - 4 žumanjaka (tvrdo kuhani)
  • ½ putra (12,5 dag)
  • 8 -10 kapara
  • 3 -4 inćuna
  • sol
  • papar

Tvrdo skuhajte 3 - 4 jaja (bjelanjke pojedite, a žumanjke stavite u zdjelu i zgnječite vilicom), dodajte sve ostale sastojke u  količinama prema osobnom okusu. Izmiješajte štapnim mikserom ili u blenderu. Probajte i  dodajte prema potrebi i ukusu još začina i ako treba da bi bila još kremastija malo domaćeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Å kampi na buzaru
Škampi na buzaru

Za glavno jelo: Škampi na buzaru

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 40 minuta

  • 1 – 1,30 kg škampa
  • 1 luk (sitno nasjeckan)   
  • 4-5 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)   
  • 15 g konzerviranog paradajza
  • prezle
  • peršin (sitno nasjeckan)   
  • ružmarin
  • 2-4 dl bijelog vina
  • 1,5 dl maslinovog ulja
  • papar
  • sol

Na maslinovom ulju podinstajte sitno nasjeckani luk da zažuti. Dodajte češnjak, paradajz, prezle, peršin, malo ružmarina, papar i sol. Dodajte škampe i zalijte vinom. Kad vino ishlapi, dodajte vode i pokriveno kuhajte na slaboj vatri 20-tak min. Na kraju posipajte nasjeckanim peršinom.

�okoladni souffle u kalupi�ima
Čokoladni souffle u kalupićima

Za desert: Čokoladni souffle (u kalupićima)

Za 6 – 8 kalupića

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 8 minuta

Temperatura pećnice: 200 °C

Vatrostalni kalupići ( oko 8 komada)

  • 18 dag tamne čokolade (oko 64% kakaa)
  • 2 žlice kakaa
  • 4 žumanjka
  • 4 - 5 bjelanjaka (18 dag)
  • 3 dag mlijeka
  • 6 dag šećera
  • putar - za premazati kalupiće
  • štaub šećer – za posipati kalaupiće

Zagrijte pećnicu na 200C. Na pari otopite i izmiješajte čokoladu, mlijeko, kakao i šećer u jednoličnu smjesu (temperatura mora cijelo vrijeme biti ispod 100 C). Posebno umutite žumanjke i dodajte ih čokoladnoj smjesi. Također posebno umutite bjelanjke u čvrsti snijeg pa ga sa žlicom pjenasto umiješajte u čokoladnu smjesu. Vatrostalne kalupiće namažite putrom i pospite štaub šećerom. Uspite smjesu do 2/3 kalupa i pecite u zagrijanoj pećnic 8 minuta. Smjesa će narasti iznad ruba kalupića, kolač će izvana biti čvrst, a iznutra tekući. Za vrijeme pečenja nemojte otvarati pećnicu jer će souffle pasti.


Slični članci: