Marina Gaši oduševljava nepca svojim remek djelima

Editor's pick by Tea Filipović

Tea Filipović, urednica Design, Lifestyle i Culture rubrika na Wall.hr portalu

Marina Gaši

Nedavan prekrasan sunčani vikend u Istri, točnije u Novigradu, uljepšala nam je simpatična, sada već dobro poznata i slavna hrvatska kuharica Marina Gaši u svojem proslavljenom vrhunskom restoranu „Marina“ duž kojeg puca prekrasan pogled na novouređenu novigradsku marinu. U restoranu nema mjesta mesu, fritezi i a la carte prohtjevima – vjerujte, za njima nećete ni imati potrebe.

Marinina kulinarska priča započinje ne tako davno – 2011. godine u nekadašnjem dnevnom boravku njezine mame, na prvom katu obiteljske kuće, otvora restoran sa svojom boljom polovicom Davorom Buršićem i velikim pomagačem (i zabavljačem) u kuhinji, sinom Raulom. Iako joj je u genima ljubav prema gastronomiji koju njeguje od malena, njezini se hobiji mogu očitati i u estetici hrane koju priprema – Marina je profesionalna vizažistica (u čiji se talent uvjerila i naša urednica!).

No o kakvom je zapravo restoranu riječ? Ukratko, riječ je o mjestu gdje hedonizam vlada, a vid, njuh i okus caruju.

Restoran Marina

Jelovnici su dnevni i striktno ovise o tome što je taj dan ulovljeno u moru i pronađeno na tržnici. Gastronomski i životni tandem, Marina i Davor, jako se dobro poznaju s dobavljačima namirnica koji znaju da s njima nema šale – sve mora biti svježe, a čak i dva dana star škamp neće ostati neprimijećen. Kako bi jela bila dovedena do savršenstva, pobrinuo se i suvlasnik te vrsni sommelier Davor, kombinirajući hranu s najkvalitetnijim domaćim i stranim vinima. Tako se i među najboljom kombinacijom našao i ovaj čokoladni desert s poznatim Roxanich Merlotom.

Savršeno ukomponirana hrana s vinima poznatih hrvatskih vinara

Najdraži jelovnik Marina nema jer sve što priprema radi s jednakom ljubavlju. „Inspiraciju za kuhanje pronalazim u svakome danu, u namirnici, začinu, mirisu“, rekla nam je Marina. „Volim biti spontana u kuhinji, poigrati se s namirnicama koje su mi dane, ubaciti mnogo azijskih i indijskih začina. Zanimljivo je da su nam najbolja jela nastala tada kada smo zapravo imali najmanji broj namirnica u restoranu.“ Kada smo je upitali koje goste najviše voli, odgovorila je da one koji ne pitaju za jelovnik, ne naručuju palačinke kojih ionako nema i istinski znaju uživati u hrani.

Hrana za oči i nepce

U Marininom jelovniku ipak se može pronaći pokoje jelo koje ćemo moći kušati više puta. Tako na primjer treba izdvojiti izdvojiti jela od sirove ribe, crumble sipu, jedinstveni burek od škampa te choco tart - souffle od čokolade, oraha i cvijetom soli te emulzijom od limuna i maslinovog ulja. Zapravo, jako puno toga bismo mogli izdvojiti, no stat ćemo tu dok nismo u potpunosti zaslinili tipkovnicu.

Marina je bila gostujući chef u emisijama kao što su Masterchef na Novoj TV i 3, 2, 1 Kuhaj! na RTL televiziji, a nedavno smo mogli vidjeti i izradu polpeta od kozica i riže jasmin u crnom sezamu u slavnoj HRT-ovoj povratničkoj emisiji Kruške i jabuke. Potpuno je jasno i opravdano da je Marina smještena u sam vrh gastronomskih stručnjaka ove regije – tu je kvalitetu prepoznala poznata i priznata gastronomska asocijacija  Jeunes Restaurateurs d'Europe. „Novi restoran sa starom tradicijom“, kažu iz JRE-a, a mi kažemo „planirajte put u Novigrad te kušajte hranu u ovome gastronomskom raju.“

Marina Gaši na emisijama Masterchef i 3,2,1, Kuhaj!

Slični članci: