Mamine lepinje pečene u ulju

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Mamine lepinje by Suzy Josipović Redžepagić
Lepinje

Obožavane lepinje u ulju (langošice, packe) podsjećaju me na djetinjstvo i moju mamu... Ovo je provjereni recept koji uvijek uspjeva, a jednostavan je:

  • 1 kg prosijanog oštrog brašna
  • 1 kocka svježe germe
  • 1 žličica šećera- za germu
  • malo mlakog mlijeka- za germu
  • 1 žličica brašna – za germu
  • 6 – 8 žlica ulja za tijesto + ulje za prženje
  • mlako mlijeko - prema potrebi -oko 1/2 l
  • 3 žličice soli

Izradite germu: kocku svježe germe izmrvite vilicom, dodajte malo brašna, šećera i toplog mlijeka, dobro sve promiješajte pa stavite na toplo da se diže 15-ak minuta.

Priprema lepinja - nadignuto tijesto za lepinje

Izrađenu germu pomiješajte s prosijanim brašnom, uljem i solju pa postepeno dodajte mlako mlijeko. Kada izradite mekano glatko tijesto, ostavite ga u pokrivenoj zdjeli na toplom da se diže oko 30 - 40 minuta. Stavite barem 3 dl ulja za prženje u visoku tavu da se grije. Zatim odvojite tijesto na 5 - 6 dijelova, a zatim od prvog djela postepeno otrgnite ili odrežite nožem 5 - 6 komada te od svakog komada oblikujte (razvucite prstima) male lepinje i pecite ih u kipućem ulju na srednjoj temperaturi.

Priprema lepinja

Svaku stranu pecite dok ne požuti, pola minute - minutu i vadite ih šupljikavom žlicom na papirnatu salvetu da se ocijede.

Pečenje lepinja

Zatim drugi dio odvojite na manje komade i ponovite postupak... Tijesto za lepinje (ako ste ga napravili previše), može stajati u hladnjaku do drugog dana, samo ga spremite u vrećicu ili zamotajte u foliju.

Lepinje možete poslužiti uz sir i vrhnje, kobasicu, pancetu, luk, čvarke...