Mamin recept: Kako napraviti najfiniju bistru goveđu juhu?

Goveđa (govedska) juha
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Mnoge prijateljice me pitaju kako radim goveđu ili teleću juhu, kako mi je tako bistra, što sve stavim... pa evo provjereni recept moje mame. Juhu pileću ili goveđu radim barem dva puta tijedno jer jednostavno mislim da je juha okrepa (lijek) za dušu i tijelo. Uvijek napravim veliki lonac, procijedim i barem jedan dio koristim i/ili zamrznem kao temeljac za ostala jela.

Najbolja goveđa juha, recept moje mame Nade Josipović

Za bistru goveđu juhu najbolja je koljenica bez kosti, ali  možete koristiti i koljenicu s kosti, potrbušnicu ili mišić.

Za 8-10 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 2 sata

  • 3/4 kg koljenice
  • oko 3 l vode
  • 2 režnja češnjaka
  • goveđa kocka za juhu (po želji) 
  • 3-5 mrkve
  • stabljike peršina i celera
  • 1 korijen celera
  • 1 zeleni dio poriluka
  • 1 korijen korabice
  • 1 luk (polovice kratko prepečene na ploči štednjaka)
  • 1 list kelja
  • 1 krumpir
  • 1 paradajz
  • ½ paprike 
  • komadić karfiola
  • ½ ljuske jajeta
  • peršin ili vlasac (sitno nasjeckan za posipanje) 
  • 15 dag soli (3 žlice)
  • 5-8 zrna papra
Goveđa (govedska) juha
Goveđa (govedska) juha

Meso operite i stavite u hladnu, posoljenu vodu pa dodajte sve oprano i očišćeno/oguljeno povrće za juhu te par zrna papra. Kuhajte na laganoj vatri oko dva sata. Da juha ostane bistra, žlicom uklanjajte pjenu od mesa i kosti te masnoću s površine. Za žuću boju juhe, polovicu mrkve naribajte, popržite na malo ulja i dodajte u juhu. Kada je meso skuhano (mekano), procijedite juhu kroz sitno sito, narežite mrkvicu na kolutiće i dodajte u procijeđenu juhu. Na kraju dodajte sitno nasjeckani peršin ili vlasac. U juhu dodajte domaće rezance, taranicu ili bilo koju tjesteninu za juhu.

*Ako želite jako bistru juhu istucite 2 bjelanjka s 2 dl hladne vode, polako ih umiješajte u juhu pa je ponovno prokuhajte dok ne postane bistra. Na kraju je procijedite kroz čistu kuhinjsku krpu.

*Oguljen krumpir ili pola ljuske od jajeta u juhi pokupiti će suvišnu masnoću. Paprika daje poseban okus juhi, isto kao i polovice luka koje morate prvo prepeći na ploči štednjaka.

**Kuhano meso poslužite uz umak od kopra ili neki drugi. U juhu ukuhajte rezance ili griz knedle ili juhu u tanjuru naknadno pospite kockicama prepečenog kruha.

***Kad želite ukusnu i finu juhu uvijek meso stavljajte u hladnu vodu. Kad želite ukusnije meso, nego što je juha - stavljajte meso u vruću vodu.

****Za bistrenje juhe dobro je u juhu staviti komadić slezene ili jetra. 

Goveđa (govedska) juha
Goveđa (govedska) juha

Slični članci: