Malvazija Antica 2008 Roxanich

Antica Roxanic 2008
Antica Roxanic 2008

Vino je bistro, intenzivne zlatno žute boje i gusto. Na nosu čisto, intenzivno u tercijalnoj fazi razvoja. U otvaranju prevladavaju voćni i začinski mirisi koji asociraju na koru od naranče, marmeladu od marelice, cimet, kurkumu, bijeli papar te prezrelu jabuku i karamel tipične za dugo macerirana vina.

Nakon desetak minuta provedenih u čaši, aromatski profil se lagano mijenja. Postepeno se razvijaju  herbalni tonovi lovora i ružmarina. Vrlo kompleksno i fine kvalitete. U okusu  suho, toplo, mekano, svježe, punog tijela. Uz prisutnost finih tanina i izraženu mineralnost, finale je dugo i reflektira mirise koje smo percipirali na nosu. S obzirom na bogati aromatski profil i tanine koji oslikavaju dugu maceraciju, sugeriram dekantiranje te upotrebu čaša većeg volumena. 

GASTRO PREPORUKA Bakalar na bijelo, puretina s mlincima, teleća koljenica, teleća rolana prsa, pečeno carsko meso, riba s povrćem u pećnici, tjestenina s tartufima, rižoto sa šafranom i kozicama, poluodležali kozji ili ovčji sirevi

PROIZVOĐAČ: Roxanich

SORTA GROŽĐA: Malvazija   

ALKOHOL: 13,5% 

TEMPERATURA ZA SERVIRANJE: 16-17°C

PREPORUČENA ČAŠA: Chardonnay Montrachet

VINORODNO PODRUČJE: Zapadna Istra

STAROST VINOGRADA: 15 g. i stari vinograd 

malvazije 30g.

POLOŽAJ VINOGRADA: Bačva/Višnjan

BERBA: rujan 2008

VINIFIKACIJA: nakon muljanja, alkoholna

vinifikacija zajedno s bobicom (prirodni 

kvasci), maceracija 80 dana, pa onda prešanje

DOZRIJEVANJE: Badnjevi (70 hl u prvoj
godini, 55 hl u drugoj godini),
bačva 38 hl u posljednjoj godini

VELIČINA BOCE:  0,75 l i 1,50 l

PUNJENJE: 10.000 boca, rujan 2011.

NAČIN SERVIRANJA: otvoriti i ozračiti

CIJENA U NABAVI: 106 Kn + PDV

(za ugostiteljstvo)

PREPORUČENA CIJENA
U RESTORANIMA:
220 kn 

Autor: Klaudio Jurčić, restoran Baltazar, Magazin Turist infoDatum: 14.05.2012.Fotografije su zaštićene autorskim pravom te se kao takve ne smiju koristiti.


Slični članci: