Mahune na salatu

| Wine and dine |

Mahune na salatu
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Mahune s limunom i češnjakom na salatu

Iako netko ovu salatu radi isključivo s octom, ja najčešće koristim sok limuna, netko stavlja i bučino ili suncokretovo ulje, ja obavezno ekstra djevičansko maslinovo. Mahune kratko prokuham (20-ak minuta), volim da su malo tvrđe, ali ne sirove, naravno.

Najčešće se ova salata radi na tradicionalni način, mahune se skuhaju, začine i ohlade, ali da bi se dodatno povezali i sljubili okusi, na minutu ili dvije zapržite ih zajedno sa chillijem, đumbirom, komadićima špeka ili sezamom. Također možete dodati žlicu-dvije umaka od soje ili umaka od kamenica te ih začiniti origanom, bosiljkom ili mentom.

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 50 dag mahuna
  • 3 - 4 češnja češnjaka (sitno nasjeckani)
  • sušena chilli papričica ili đumbir -  prema želji (tko voli ljutkasto)
  • ½ dl soka limuna ili octa
  • ½ dl maslinovog ulja
  • peršin – sitno nasjeckan (prema želji - za posipati)
  • sezam, orasi ili parmezan - prema želji
  • sol
  • papar
Mahune na salatu
Mahune na salatu

Mahune očistite od niti, odstranite vrhove, operite ih i ako su jako dugačke prerežite po pola. Skuhajte ih u slanoj vodi. Procijedite ih kad omekšaju, posolite, popaprite, zalite maslinovim uljem, limunom ili octom te dodajte sitno narezan češnjak. Promiješajte i pospite sitno narezanim peršinom, a prema želji i chillijem, sezamom ili parmezanom. Mahune na salatu možete jesti i tople i hladne, a prema želji na malo ulja podinstajte narezani češnjak, (i chilli) pa dodajte skuhane mahune i promiješajte, zajedno pržite minutu - dvije pa izvadite i poslužite.