Kunić na divlje

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Kunić (zec) na divlje, mamin recept
Kunić (zec) na divlje

Ovo je vrlo delikatni receptić iz čistog razloga što moja Tara toliko voli životinje, a zekane pogotovo, da mi je rekla da ako ovaj recept stavim u kuharicu neće pričati više sa mnom... Ipak, morala sam staviti jer je to specijalitet moje mame i podsjeća me na nju i njezine famozne knedle od kruha u kojima sam se davila... Zečevi se uzgajaju prvenstveno zbog mesa, a zovu ga još "meso nad mesom"! Meso zeca je jako ukusno, mekano, sočno, sadrži vrlo malo masnoća i puno proteina te je vrlo kvalitetno meso, možda čak najkvalitenije životinjsko meso, lako probavljivo, obzirom da je zec biljojed. 

Kunić na divlje, mamin recept

  • 1 zec (1,20 – 1,50 kg)
  • 2 dl octa
  • 2-3 luka (sitno nasjeckanog)
  • 15 dag špeka (narezan na sitne kockice)
  • 2 mrkve (sitno naribane)
  • 1 korijen celera (sitno nariban)
  • 1 - 2 žličice crvene paprike
  • 2 - 3 lovora
  • 6-8 zrna borovnice (izdrobljena)
  • 2 -3 kleka (izdrobljenog)
  • 2 žličice pirea paradajza
  • 1 žlica izmrvljenog ružmarina
  • vode- po potrebi
  • 2-3 dl bijelog vina
  • 3-4 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 žlica senfa
  • peršin (sitno nasjeckanog)
  • sol
  • 10 zrna papra (izdrobljena)

Zeca narežite na sitne komade, zalijte s octom i izmiješajte pa neka odstoji 10 minuta. Na ulju podinstajte luk, dodajte špek pa za 2-3 minute komade zeca i promiješajte. Zalijte s vinom, a kad vino ishlapi dodajte mrkvu, celer, papriku, sol, papar, borovnicu, klek, paradajz, ružmarin, nadolijte toplu vodu da sve prekrije i polako dinstajte oko 1 – 1,5 sati. Pred kraj dodajte protisnuti češnjak i senf te promiješajte. Nakon 10-ak minuta zagasite vatru i dodajte sitno nasjeckani peršin.  Servirajte uz lovačke knedle od kruha i džem od brusnica.