Kuharica Moro otkriva tajne tapasa

Kuharica Moro, supružnika Sam i Sam Clark, vlasnici restorana Moro u Londonu
Kuharica Moro

Kuharica Moro“ jedinstveno je gastronomsko putovanje, knjiga koja dočarava način života u zemljama u kojima su tapas i meza – dijeljenje malih zalogaja hrane s prijateljima – mnogo više od nacionalnih stilova objedovanja.

Autori Sam (Samantha) i Sam (Samuel) Clark krenuli su u proljeće 1997. godine, prije otvaranja restorana „Moro“ u Londonu, na tromjesečni medeni mjesec kamp-kućicom kroz Španjolsku i Maroko do Sahare, želeći otkriti sitnice zbog kojih hrana ima okus po kraju iz kojeg dolazi. Učeći istodobno i jezik začina, da bi mogli odabrati naglasak koji žele dati jelu, uspjelo im je stvoriti niz jedinstvenih recepta. Kuharica „Moro“, u kojoj su skupljena njihova najdraža jela, samo je u Velikoj Britaniji prodana u više od 100 000 primjeraka.

Recepti su pisani jednostavnim jezikom, a prati ih mnoštvo praktičnih savjeta i izvanrednih fotografija, preporuke koje začine i kako upotrebljavati, s ponekom anegdotom autora o tome gdje su probali koje jelo ili kako su došli do nekog recepta. Prvo je poglavlje posvećeno pripremi domaćeg kruha, slijede recepti za jela koja se poslužuju kao tapas i meza pa juhe i recepti s ribama, mesom i povrćem, a priču zaokružuju slastice.    

Kombinacije začina i sezonskih namirnica stvaraju neočekivane i izvanredne arome, recepti su prilagođeni pripremi u svakome domu, a rezultat su prekrasna jela bogata okusom koja nas vode na putovanja Mediteranom kakav manje poznajemo. 

Inače, Samantha i Samuel Clark, supružnici i kuhari, vode iznimno uspješan restoran „Moro“ u Londonu. Osim kuharice „Moro“, autori su još dviju kuharica, „Casa Moro“ i „Moro East“.  


Slični članci: