Korak po korak: Kako napraviti najbolju sarmu?

| Wine and dine |

Sarma by Suzy Josipović Redžepagić
Priprema sarme

Svake godine, u ovo doba, svi me pitaju moj recept za sarmu i naravno, dajem im najbolji recept ikad, a to je recept moje mame koju je njoj dala njezina... Tko god je proba, kaže da bolju nije jeo. Pa evo, da ponovim i ove godine za sve moje prijateljice i one koje će je raditi.

Za sarmu je jako važno i neophodno da se kuha na jako laganoj vatri dugo, barem 2-3 sata. Ako ne volite zapršku, ne morate je dodati. Sarma je jedno od rijetkih jela gdje, baš kao i moja mama, stavim zapršku (samo žličicu), inače je izbjegavam. Osobno je radim samo od junetine, ali uvijek sa pancetom. Meso obavezno dva puta meljem, a luk jako sitno nasjeckam. Rižu operem i proberem te dobro ocijedim. Listove zelja obavezno operem prije.

Za 10 – ak osoba (po osobi 2 sarme)

Vrijeme pripreme: oko 1 sat

Vrijeme kuhanja:  oko 2 - 3 sata

  • 80 dag svinjetine + 20 dag junetine ili 1kg junetine (po mogućnosti 2 puta mljevena)
  • 20 dag špeka ili dimljene pancete (sitno na kockice narezano) – može, a i ne mora   
  • 1 glavica kiselog zelja  (1,5 – 2 kg)
  • ½ kg rezanog zelja
  • 5 – 6 šnita špeka
  • 1 - 2 suhe dimljene kobasice
  • 10 dag riže
  • 2 jaja
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 2 - 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)
  • slatka crvena mljevena paprika
  • peršin (sitno nasjeckan) – može i ne mora
  • 2 žlice brašna ili škrobnog brašna
  • muškatni oraščić 
  • sol
  • papar
  • ulje 
Sarma, Suzy Josipović Redžepagić
Sarma

Od glavice zelja izdvojite listove, izrežite gornji dio korijena i operite listove.

Priprema sarme
Priprema sarme

Na malo ulja podinstajte sitno nasjeckan luk i češnjak, ohladite pa dodajte u smjesu mljevenog mesa i špeka. Dodajte još jaja, opranu i ocijeđenu rižu, peršin, papar, sol, malo muškatnog oraščića i crvenu papriku. Smjesu dobro izmiješajte i  pustite da malo odstoji.

Sarma, Suzy Josipović Redžepagić
Smjesa mljevenog mesa za sarmu

Smjesu (2 - 3 žličice) zamatajte u listove zelja i pravite sarmice tako da prvo motate sredinu pa zatim uvrćete krajeve prema unutra.

Sarma, Suzy Josipović Redžepagić
Sarma
Priprema sarme
Priprema sarme

Slažite u lonac s malo ulja (tek toliko da pokrije dno) izrezano zelje, sarmice i na šnite izrezani špek/pancetu.

Sarma, Suzy Josipović Redžepagić
Slaganje zamotanih sarmica u lonac

Kuhajte oko sat i pol, dva na laganoj vatri.

Sarma, Suzy Josipović Redžepagić
Kuhanje sarme

Onda napravite blagu zapršku od 2 žlice ulja i 2 žlice brašna. Kad zaprška zažuti, dodajte slatku crvenu mljevenu papriku, zalijte hladnom vodom i prelite po sarmi. Dodajte na 4 komada narezanu kobasicu i kuhajte još pola sata, sat. Sarmu nikada ne miješajte, samo lagano protresite lonac.

Sarma, Suzy Josipović Redžepagić
Sarma

Servirajte uz kuhani ili pire krumpir.

Sarma, Suzy Josipović Redžepagić
Sarma
Sarma
Sarma