Kako ušećeriti đumbir i imati zdravu grickalicu?

| Wine and dine |

Ušećereni đumbir by Suzy Josipović Redžepagić
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Đumbir je jedna od nekoliko najzdravijih i čudotvornih biljaka. Osim što čisti od toksina, osvježava, ubija viruse, miče umor i potiče seksualnost, upotrebljava se kao začin, koristi se u slasticama, u čaju i pićima. Ušećerite đumbir i dobit ćete sjajnu zdravu grickalicu!

Recept: Ušećereni đumbir (đumbirčini, đinđerčini/gingerčini)

  • 1-2 korijena đumbira
  • kristal šećer (ista količina kao i đumbir) - može i smeđi šećer, a može i med
  • voda (ista količina kao i đumbir)
  • 1 sjemenka vanilije ili aroma vanilije – može i ne mora
  • kristal šećer – za uvaljati đumbir
Ušećereni đumbir by Suzy Josipović Redžepagić
Ušećereni đumbir

Đumbir ogulite i narežite na šnitice pa na kockice. U 4 do 5 voda ga prokuhajte. Svaki puta bacite vodu, nalijte novu, kad provrije voda, bacite je. Procijedite ga i izvažite. Koliko je težak toliko u lonac dodajte vode i isto toliko šećera te prema želji i vanilin štapić ili par kapi arome vanilije. Kuhajte na laganoj vatri da se šećer otopi i voda skoro nestane. Istresite đumbir na masni paprir ili pladanj. Pospite kristal šećerom i pustite jedan dan da se osuši. Čuvajte ga u zatvorenoj limenoj ili staklenoj kutiji.