Kako napraviti najbolju salatu od hobotnice?

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Salata od hobotnice
Salata od hobotnice

Hobotnicu (mrkač, štokalj, krakatnica) najviše volim pod pekom s krumpirima... Ako nije peka i atmosfera uz more, onda je na salatu. Osobno -  s puno luka... Iako se pravi i jede preko cijele godine, meni je najdraža kao ljetno predjelo, idealna za petak... Možete biti kreativni i dodati prema želji masline ili kapare, mini rajčice, rajčice, krumpir, origano, sok naranče... sve opcije su - mrak!

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: zavisi o veličini hobotnice, cca 1 sat i 15 minuta

Vrijeme hlađenja: 2 - 3 sata

  • 80 dag smrznutih mrkača ili hobotnice
  • 1,5 dl sok od limuna
  • 15 dag luka (narezanog na kolutiće)
  • 2 - 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)
  • 1 dl maslinovog ulja
  • par komada kapara ili par komada zelenih maslina (po želji)
  • mini rajčice – narezane na 4 djela (po želji)
  • origano (po želji)
  • sol
  • papar

Kuhajte smrznutu hobotnicu (smrznuta je uvijek mekša, onu svježu morate dobro istuči batom) u mješavini vode i octa oko 40 - 60 minuta (odnosno, zavisi od veličine same hobotnice, ako je veća morate je kuhati dulje). Pazite da se ne prekuha, ali i da ne bude tvrda, mora biti mekana poput putra... Nemojte soliti vodu i po mogućnosti u vodu dodajte jedan pluteni čep (kažu da se brže skuha). Kuhanu hobotnicu isperite hladnom vodom. Pipke i glavu izrežite na kolutiće od pola centimetra. Izmiješajte s nasjeckanim lukom i češnjakom pa posolite i popaprite. Po želji dodajte par kapara ili zelenih maslina, mini rajčicu, origano i maslinovo ulje. Prije serviranja, ohladite je na par sati u hladnjaku, začinite sokom limuna, promiješajte i servirajte na listu zelene salate te ukrasite šnitom limuna.