Hobotnicu (mrkač, štokalj, krakatnica) najviše volim pod pekom s krumpirima... Ako nije peka i atmosfera uz more, onda je na salatu. Osobno - s puno luka... Iako se pravi i jede preko cijele godine, meni je najdraža kao ljetno predjelo, idealna za petak... Možete biti kreativni i dodati prema želji masline ili kapare, mini rajčice, rajčice, krumpir, origano, sok naranče... sve opcije su - mrak!
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: zavisi o veličini hobotnice, cca 1 sat i 15 minuta
Vrijeme hlađenja: 2 - 3 sata
- 80 dag smrznutih mrkača ili hobotnice
- 1,5 dl sok od limuna
- 15 dag luka (narezanog na kolutiće)
- 2 - 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)
- 1 dl maslinovog ulja
- par komada kapara ili par komada zelenih maslina (po želji)
- mini rajčice – narezane na 4 djela (po želji)
- origano (po želji)
- sol
- papar
Kuhajte smrznutu hobotnicu (smrznuta je uvijek mekša, onu svježu morate dobro istuči batom) u mješavini vode i octa oko 40 - 60 minuta (odnosno, zavisi od veličine same hobotnice, ako je veća morate je kuhati dulje). Pazite da se ne prekuha, ali i da ne bude tvrda, mora biti mekana poput putra... Nemojte soliti vodu i po mogućnosti u vodu dodajte jedan pluteni čep (kažu da se brže skuha). Kuhanu hobotnicu isperite hladnom vodom. Pipke i glavu izrežite na kolutiće od pola centimetra. Izmiješajte s nasjeckanim lukom i češnjakom pa posolite i popaprite. Po želji dodajte par kapara ili zelenih maslina, mini rajčicu, origano i maslinovo ulje. Prije serviranja, ohladite je na par sati u hladnjaku, začinite sokom limuna, promiješajte i servirajte na listu zelene salate te ukrasite šnitom limuna.