Juha od poriluka

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Juha od poriluka s croutonsima
Juha od poriluka

Recept: JUHA OD PORILUKA

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 35 minuta

  • 60 dag poriluka (samo bijeli dio)
  • 3 - 4 režnja češnjaka (narezan na listiće)
  • 1 mrkva
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 2 - 3  krumpira
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • prstohvat timijana
  • par kapi limunovog soka
  • sol
  • papar
  • croutonsi (prepečene kockice kruha)
  • slatko vrhnje (ili vrhnje za kuhanje) - prema želji

Očistite krumpir, narežite ga na kocke i stavite kuhati u slanu vodu. Poriluk očistite, narežite na kolutiće i kratko popržite na tavi na maslinovom ulju (prema želji ostavite nekoliko kolutića za ukras). Dodajte mu mrkvu narezanu na kolutiće i dinstajte dok na pola ne omekša. Pred kraj dinstanja dodajte češnjak izrezan na listiće. Kad češnjak pusti miris, maknite tavu s vatre. Kad je krumpir kuhan ocijedite ga i izmiksajte štapnim mikserom dodajući postepeno pileći temeljac. Dodajte i poriluk i mrkvu i ponovo izmiksajte štapnim mikserom (ili prema želji ostavite ih neizmiksane). Pustite da zavrije i smanjite vatru. Posolite, popaprite i dodajte timijan. Kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Na kraju dodajte par kapi limunovog soka. Servirajte uz croutonse i prema želji dodajte malo slatkog vrhnja. Nekoliko kolutića poriluka možete servirati za ukras na svaki tanjur.