Jota ili grah sa zeljem i krumpirom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Grah sa zeljem i krumpirom - jota
Grah sa zeljem i krumpirom - jota

Istarski recept: Jota ili grah sa zeljem i krumpirom

Jota - grah sa zeljem ili repom i krumpirom je još jedno sjajno jelo koje zimi krepi i grije dušu i srce. Zasitno, ukusno, pravo tradicionalno zimsko jelo. U sjevernijim dijelovima lijepe naše više se jede samo grah s repom ili grah s kiselim zeljem, ali ova istarska izvedenica s krumpirom je savršena, jer krumpir koji se zdrobi (pire) daje grahu svu onu gustinu i nije potrebno stavljati zapršku. Dobar tek!

Za 4 – 6 osobe

Vrijeme pripreme: oko 2 sata

  • 30 dag graha
  • 50 dag suhih rebara
  • 50 dag krumpira
  • 40 dag kiselog zelja
  • 10 dag špeka - za pešt
  • 1 - 2 režnja češnjaka - za pešt
  • 1 – 2 lista lovora
  • slatka mljevena crvena paprika
  • sol
  • papar
Grah s kiselim zeljem i suhim mesom
Grah s kiselim zeljem i suhim mesom i krumpirom

Grah namočite u vodi dan/večer prije kuhanja. Isperite ga i stavite kuhati u puno nove hladne vode. Kad voda provrije, prvu vodu bacite i ulijte u grah novu vodu te poklopljeno kuhajte. U drugi lonac stavite kuhati suho meso (rebra), a kad je napola kuhano, dodajte mu napola skuhan grah, posolite, popaprite, dodajte žličicu crvene paprike i oguljeni krumpir te kuhajte zajedno na umjerenoj vatri. Pripremite pešt: sitno nasjeckajte špek i češnjak pa u novi lonac stavite kuhati kiselo zelje zajedno s pripremljenim peštom i lovorom. Izvadite kuhani krumpir i izgnječite ga ili izrežite na kockice pa vratite u grah, dodajte skuhano zelje, prema ukusu posolite i popaprite te sve zajedno pomiješajte.