Jednostavno: varivo od mladog graška

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Čušpajz s mladim graškom
Varivo s mladim graškom

Varivo od mladog graška

U travnju počinje sezona mladog graška koji nam daje energiju i puno vitamina, a traje do kraja lipnja. Kad kupujete svježi grašak u mahuni, pazite na izgled, gledajte da je ona sjajna i čvrsta, svjetlo zelene boje, da nije smežurana, žuta i puna mrlja. U hladnjaku neočišćeni, ali i očišćeni grašak može stajati u zatvorenoj plastičnoj vrećici s malo zraka dan, najduže dva, a najbolje ga je upotrijebiti odmah ili bar unutar ta dva dana kada je još svjež i pun nutritivnih vrijednosti. Obavezno ga držite u hladnjaku, jer bez hladnjaka šećer iz graška prelazi u škrob. Ovo varivo također možete napraviti i od zamrznutog graška i od onog u konzervi, ali je daleko najukusniji onaj svježi, netom očišćeni.

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 1,5 kg graška u ljusci
  • 2 dag luka
  • ½ žličice šećera
  • 3 dag brašna
  • peršin (sitno nasjeckan) –za posipati
  • 1 kocka za juhu - prema želji
  • 5 dag putra
  • sol
  • papar

Očistite i operite grašak. Na zagrijan putar dodajte sitno nasjeckani luk i šećer. Kad šećer karamelizira, dodajte grašak i dinstajte uz postupno dodavanje vode. Kad grašak skoro omekša, pospite ga malo brašnom, posolite, popaprite, prema želji dodajte kocku za juhu i dolijte vode da pokrije grašak. Prokuhajte još desetak minuta. Pospite peršinom.