Jednostavni recept: Pečene tikvice s paradajzom i sirom

| Wine and dine |

Pečene tikvice s paradajzom i sirom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Pečene tikvice s paradajzom i sirom

Idealno "malo jelo" za ove ljetne vruće dane... Brzo gotovo, a ukus savršen! Poslužite ga kao predjelo ili kao laganu večeru. Možete upotrijebiti bilo koju vrstu sira želite, ja sam upotrijebila mozzarellu i francuski brie... Dobar tek!

Pečene tikvice s paradajzom i sirom
Pečene tikvice s paradajzom i sirom

Za: 4 osobe

Vrijeme pripreme: 10-ak minuta

  • 2-3 tikvice
  • 2-3 paradajza
  • 20 dag sira (mozzarella ili brie)
  • listići svježeg bosiljka
  • maslinovo ulje
  • krupna morska sol
  • mljeveni crni papar

Operite tikvice, koso ih narežite na šnite, posolite i kratko prepecite (grillajte) na tavi na maslinovom ulju. Rasporedite ih na veliki tanjur. Paradajz operite i narežite na tanke šnite. Kratko ga prepecite na istoj tavi pa na svaku šnitu tikvice stavite šniticu pečenog paradajza. Na kraju na istoj tavi samo par sekundi prepecite sir pa ga stavite na vrh paradajza. Ukrasite listićima bosiljka, po želji dosolite i popaprite krupnim mljevenim paprom.