Jednostavna tjestenina na crveno (s paradajzom)

| Wine and dine |

Tjestenina na crveno
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

TJESTENINA NA CRVENO (S PARADAJZOM), Italija

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 30 minuta

  • ½ kg tjestenine (bilo koja vrsta)
  • ½ kg paradajza (pelata)
  • ½  luka 
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckani)
  • ½ šalice vode
  • 4 svježa listića bosiljka (natrgana) 
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • krupna morska sol
  • svježe mljeveni crni papar
Tjestenina na crveno (s paradajzom)
Tjestenina na crveno (s paradajzom)

U velikoj zdjeli rukom zdrobite paradajz. Na tavici zagrijte maslinovo ulje i podinstajte sitno narezan luk. Zatim dodajte češnjak i dinstajtejoš minutu pa dodajte zgnječeni paradajz sa svojim sokom. Dodajte vodu, posolite, popaprite i dinstajte na laganoj vatri oko 20 minuta. U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente. U umak na samom kraju dodajte natrgane svježe listiće bosiljka. Pomiješajte umak s tjesteninom. Prema želji pospite parmezanom ili nekim sirom po želji i ukrasite bosiljkom.