Jastog na tagliatelle

| Wine and dine |

Jastog na tagliatelle
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Jastog na tagliatelle, Dalmacija

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta

  • 1/2 kg tagliatella (širokih rezanaca) ili špageta
  • 1kg - 1 1/2 kg jastoga (bolje više manjih komada)
  • ½ kg kozica ili škampi - prema želji
  • 1 luk (sitno nasjeckani)
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
  • 30 dag - 40 dag svježeg paradajza (ili pire paradajza ili konzerva pelata)
  • svježi bosiljak
  • riblji temeljac ili voda u kojoj se kuhao jastog
  • 2 dl suhog bijelog vina ili prošeka
  • 1 naribana korica nešpricanog limuna - prema želji
  • 1-2 žlice prezla
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • ½ dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar
Jastog na tagliatelle
Jastog na tagliatelle

Uronite još žive jastoge u vrelu vodu i poklopite. Neka kuhaju 3 – 4 minute. Zatim ih izvadite pa narežite svakog uzdužno po pola (vodu nemojte baciti). U dubokoj tavi na malo maslinova ulja podinstajte sitno narezani luk, češnjak, posolite i popaprite te podlijevajte s malo vina da luk postane staklast. Dodajte pire od paradajza ili pelete, svježi bosiljak i peršin, komade jastoga, prema želji kozice ili škampe, žlicu, dvije prezli, prema želji koricu nešpricanog limuna i ostatak vina te podlijevajte temeljcem ili vodom u kojoj su se kuhali jastozi. Poklopite i kuhajte sve zajedno na laganoj vatri sve dok meso jastoga ne bude mekano. Posebno u vodi u kojoj su se kuhali jastozi skuhajte tjesteninu, ali pazite da bude al dente. Dodajte tjesteninu jastogu i zajedno prokuhajte još minutu, dvije ili samo buzaru prelijte preko tjestenine. Prema želji pospite listićima svježeg bosiljka ili peršinom.

Ovako pripremljenu buzaru možete jesti i bez tjestenine, ali je puno ukusnija i izdašnija s tjesteninom. Također, nakon što prokuhate jastoge, možete ih očistiti - izvaditi im meso iz svih dijelova tijela klješta, repa, nogu, glave i ako imaju jaja pa sve meso dodati u umak te dalje pripremati po gornjem receptu.