Jabuke u šlafroku

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Jabuke u šlafruku (pržene jabuke)

Ovaj starinski desert Jabuke u šlafroku miriše na moje djetinjstvo na Borongaju i na moju baku Anđelu koja mi ga je često radila... Poslije ga je radila mama, danas ja svojim klincima...

Vrijeme pripreme: 15-ak minuta

Vrijeme stajanja tijesta: 10-ak minuta

Vrijeme prženja: pola minute svaka strana jabuke

Jabuke u šlafroku
Jabuke u šlafroku

Tijesto:

  • 2 jaja
  • 1 vanilin šećer
  • mlijeko (oko 3 dl)
  • 25 dag oštrog brašna
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat soli
  • 1 žličica korice limuna ili naranče
  • 2 žlice prošeka ili ruma
  • 3 - 4 jabuke
  • šećer u prahu
  • 1 žličica cimeta
  • sok 1 limuna
  • ulje za prženje (preporučljivo kokosovo ulje)
Jabuke u šlafroku
Jabuke u šlafroku

Napravite tijesto kao za palačinke, samo gušće. Pomiješajte jaja, mlijeko, brašno, vanilin šećer, sol, cimet, dodajte malo ruma ili prošeka i naribanu koricu limuna ili naranče. Neka smjesa odstoji desetak minuta.

U međuvremenu ogulite jabuke, narežite ih na kolutiće debljine oko 1/2 cm i izvadite im sredinu. Pokapajte ih sokom limuna. Na tanjuriću pomiješajte šećer u prahu i cimet pa svaki kolutić umočite u slatku mješavinu.  

Zagrijte ulje u visokoj tavi na srednjoj temperaturi, kolutiće jabuke umačite u smjesu tijesta i pržite dok ne poprime zlatno-žutu boju, svaku stranu oko pola minute. Pržene jabuke vadite šupljikavom žlicom i stavljajte na papirnatu salvetu da upiju masnoću. Posipajte ih šećerom u prahu i odmah poslužite.

Prema želji jabuke u šlafroku možete posipati i krupnije mljevenim orasima, lješnjacima ili kristalnim šećerom te servirati uz umak od jabuka, džem ili javorov sirup te ukrasiti mentom ili matičnjakom.


Slični članci: