Istarski fuži s tartufima

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Fuži s tartufima
Fuži s tartufima

Najpoznatiju istarsku deliciju - fuže s tartufima (pogotovo pravim tartufima) su nešto što mogu jesti svaki dan... nešto u čemu se utapam... Okus tartufa je naprosto - za bogove!

Za 4-6 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta

  • ½ kg fuža (1 pakiranje)
  • 15 dag tartufa ili kupovni umak od tartufa
  • 15 dag pršuta
  • 2 dl jušnog temeljca
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 20 dag ovčjeg ribanog sira
  • 20 dag putra
  • sol
  • papar

Skuhajte fuže al dente. Na rastopljeni putar dodajte naribane tartufe (ili kupljeni umak od tartufa) i malo ih popržite, pršut izrezan na sitne kockice, dolite jušni temeljac, sol, papar i isjeckan list peršina. Pustite malo da provrije. Dodajte kuhane fuže, promiješajte, pospite ovčjim ribanim sirom i dodajte komadić putra. Na sam vrh naribajte tartufe. Sačuvajte vodu od kuhanja fuža pa ukoliko je umak pregust dodajte u njega malo tekućine.