Hobotnica na 3 načina!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Hobotnica na brudet, Dalmacija
Sušena hobotnica na brudet

Tko je ljubitelj hobotnice, vjerojatno je voli i kuhanu i pečenu. Osim tradicionalne hobotnice na salatu i na mornarski, možemo je prirediti na još mnogo raznih načina... Danas vam donosimo tri načina:

SUŠENA HOBOTNICA NA BRODET, Dalmacija

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme kuhanja: 1 sat i 40 minuta

  • 40 dag sušene hobotnice
  • 10 dag luka (narezan na kolutiće)
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)
  • 60 dag krumpira (oguljen, narezan na šnite)
  • 1 žlica pirea paradajza
  • 1 dl maslinovog  ulja
  • sol
  • papar

Sušenu hobotnicu močite jedan dan u vodi. Ocijedite je i narežite na kolutiće. Podinstajte luk i dodajte češnjak. Zatim slažite red očišćenih krumpira, narezanih na šnite, pa red narezane hobotnice, dok ne upotrijebiti sve namirnice, a na vrh složite krumpir. Uspite toliko vode da pokrije jelo i umiješajte pire paradajza, posolite i popaprite. Naglo prokuhajte. Kad zavrije, smanjite vatru i kuhajte polu-poklopljeno oko sat i pol. Za vrijeme kuhanja povremeno protresite posudu.

Galician hobotnica, Španjolska
Hobotnica na galicianski način

HOBOTNICA NA GALICIJANSKI NAČIN, Španjolska

Hobotnica na Galicianski način ili „Pulpo Galleo“ je španjolsko tradicionalno jelo, a servira se uglavnom kao tapas (predjelo).

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme kuhanja: 60 minuta

Vrijeme hlađenja: 60 minuta

Za 8 malih obroka kao predjelo

  • 1,5 kg hobotnice
  • 4 krumpira
  • sol
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • slatka crvena paprika

Hobotnicu prvo zamrznite da je omekšate.  Zatim je stavite u veliki lonac s kipućom vodom i kuhajte oko 1 sat. Izvadite kuhanu hobotnicu iz vode i ostavite da se ohladi u hladnjaku oko 1 sat. U međuvremenu skuhajte krumpir u loncu punom posoljene vode. Provjerite vilicom kad je gotov. Isperite ga pod hladnom vodom, ostavite da se ohladi pa ga ogulite i narežite na šnite. Izvadite hobotnicu iz hladnjaka i narežite je na komadiće. Na tanjure rasporedite red krumpira i red komadića hobotnice. Zalijte maslinovim uljem i pospite slatkom crvenom paprikom.

Hobotnica pod pekom ili u pećnici
Hobotnica s krumpirima pod pekom ili u pećnici

HOBOTNICA ISPOD PEKE (ili u pećnici)  S MLADIM KRUMPIRIMA, Dalmacija

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i pečenja: 60 minuta

Temperatura pećnice: 200C

  • 2 kg hobotnice
  • 1 kg mladog krumpira
  • 1 luk
  • 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckani i protisnuti)
  • 2 dl bijela vina
  • peršin
  • 1 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar

Duboko smrznutu hobotnicu odledite, očistite i operite. Stavite je u lonac bez kapi vode, poklopite i dinstajte na suho. Povremeno je okrećite. Ubrzo će hobotnica pustiti ljubičastu tekućinu. Dinstajte dok tekućina ne iskuha i na dnu lonca ostane samo ljubičasti gusti šug. Mladi krumpir srednje veličine operite, a ako je veći narežite ga po pola ne čisteći koru. Posložite ga u kalup, malo posolite, dodajte po pola prerezanu glavicu luka, a u sredinu stavite hobotnicu, te sve skupa prelite maslinovim uljem. Stavite ispod peke. Pecite 40 minuta. U lonac u kome ste dinstali hobotnicu dolijte malo maslinovog ulja i na tome ljubičastom talogu podinstajte češnjak. Dolijte bijelo vino, papar i peršin. Kuhajte dvije minute, otkrijte peku, zalijte umak po hobotnici i krumpiru te pustite još par minuta da krumpir u sebe upije ukusni umak.