Grilane smokve s mascarponeom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Kad mi je moja prijateljica Davorka Krnić-Trick pitala jel znam neki zgodan receptić za smokve i mascarpone, prvo sam pomislila na smokve sa sirom (klasično), kao što radim s ricotom, briem, svježim kozjim sirom..., onda na verziju voćnog tiramisua u zdjelicama, a onda sam se sjetila ovog sjajnog recepta s interneta s grilanim smokvama (ili pečenim). Smokve se malo karameliziraju, pojačavajući njihovu prirodnu slatkoću i punoću okusa, mrak su!

Recept: Grilane (pečene) smokve s mascarponeom

Za 4 osobe

  • 12 smokava
  • 1 dl meda
  • 2 grančice svježeg ružmarina
  • 12 dag mascarponea
  • 1 žlica ruma
  • korica 1 limuna

Narežite smokve po pola po dužini i rasporedite ih po pladnju ili tanjuru. Zagrijte med zajedno s grančicom ružmarina, a kad provrije, smanjite vatru i kuhajte još 2 minute. Zatim brzo, ali oprezno umačite jednu po jednu smokvu u vrući med i stavljajte na pladanj.

U zdjeli izmiksajte mascarpone sa žlicom meda, rumom i koricom limuna pa pokrijte zdjelu i stavite je u hladnjak.

Zagrijte roštilj ili grill tavu pa rasporedite smokve okrenute prvo prema dolje, a čim ih sve poslažete, okrenite ih prema gore i izvadite na pladanj. To možete napraviti i sat, dva i prije posluživanja, ali ih onda neposredno prije serviranja, samo ugrijte na sekundu u mikrovalnoj pećnici da budu tople.

Zatim na dno tanjura rasporedite malo smjese sira pa rasporedite po njemu grillane smokve, a ostatak sira servirajte uz njih li na svaku smokvu stavite malo mascarponea. Ukrasite grančicom ružmarina. 

Smokve jedite prstima i rashladite se čašom muškata, npr. Kozlović. Dobar tek!