Grah s kiselim zeljem i suhim mesom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Grah s kiselim zeljem i suhim mesom
Grah s kiselim zeljem i suhim mesom

Ovo idealno zimsko jelo za ovako hladne zimske dane okrepljuje, hrani i dušu i tijelo. Grah sa kiselim zeljem ili repom svejedno, još uz suho meso i kobasice - idealno!

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 1 dan močenje graha

Vrijeme kuhanja: 2 – 2 sata i 30 minuta

  • 30 dag graha
  • 40 dag kiselog zelja (repe) 
  • 50 dag suhih svinjskih rebara i kobasica (prema želji)
  • 1- 2 mrkve (prema želji)
  • 1 – 2 lista lovora
  • 10 dag pancete
  • 1 žličica slatke crvene paprike
  • prstohvat ljute crvene paprike (prema želji)
  • 1 žličica pirea paradajza
  • 2 dag češnjaka
  • peršin
  • sol
  • papar

Narezano na trakice i oprano kiselo zelje, oprana svinjska rebra i kobasice te grah skuhajte (ako je stari grah, namočite ga dan prije), u vodi svako posebno. Kada grah (prvu vodu kada grah proključa, obavezno bacite i nalijte novu hladnu vodu) i zelje (dodajte mu lovor i nekoliko zrna crnog papra i prema potrebi malo soli) napola omekšaju, ocijedite ih i dodajte svinjskim rebrima te kuhajte sve zajedno. Dodajte lovor, mrkvu, pripremljeni pešt od pancete, češnjaka i peršina (sve sitno isjeckajte), crvenu papriku, žličicu pirea od paradajza, posolite i popaprite te kuhajte na srednjoj vatri 1,5 -  2 sata. Prema želji zaljutite malo s ljutom crvenom paprikom. Izvadite svinjska rebra i kobasice te ih servirajte posebno.

Također možete skuhati grah zajedno sa suhim mesom i kobasicama, ali meso stavite tek u drugu vodu. Prvu vodu kad grah proključa, bacite i nalijete novu.

Grah s kiselim zeljem i suhim mesom
Grah s kiselim zeljem i suhim mesom