Gostovanje slovenskog chefa Janeza Bratovža i Štekar Vina u Bistro&Wine baru Pod Zidom

Bistro&Wine bar Pod Zidom nastavlja s gostujućim večerama etabliranih chefova i vinara te je zbog iznimnog interesa odlučio svoje goste oduševit čak dvije večeri za redom, 24. i 25. siječnja. Svojim je kulinarskim kreacijama oduševio chef Janez Bratovž (Restavracija JB, Ljubljana) u suradnji sa kuharskom ekipom "Pod Zidom" uz chefa Igora Gudca, a sve je poprimilo još bolju notu uz odlična vina slovenskog vinara Jure Štekara (Štekar vina, Goriška Brda).

Gostovanje slovenskog chefa Janeza Bratovža i Štekar Vina u Bistro&Wine baru Pod Zidom

Propagator visoke slovenske kuhinje Janez Bratovž omiljen je među hrvatskom publikom koja ga rado posjećuje u njegovom restoranu u središtu Ljubljane. Ovaj je obiteljski restoran 2010. godine obasipala lovorikama i prestižna restoranska lista TheWorld's 50 Best Restaurants uvrstivši ga na 89. mjesto na svijetu. Restoranski vodiči, kritičari i gosti JB-u redovito daju visoke pozicije pa ga je tako The Daily Meal svojevremeno uvrstio među 10 najboljih restorana u Europi.

Gostovanje slovenskog chefa Janeza Bratovža i Štekar Vina u Bistro&Wine baru Pod Zidom

Janez je iskustvo i znanje skupljao u restoranima s 3*** Michelinove zvjezdice poput Le Louis XV. u Monacu chefa Alaina Ducassea te radeći s braćom Cerea u restoranu Da Vittorio u Bergamu, također s 3***. Njegov je kulinarski identitet prepoznatljiv po tehnički besprijekorno pripremljenim jelima, po vrlo sofisticiranim i čistim linijama okusa uvijek naglašavajući izvornu kvalitetu i lokalitet namirnice. Njegova se kuhinja temelji na bogatstvu slovenske gastronomske tradicije a prezentacija je skladna i moderna.

Gostovanje slovenskog chefa Janeza Bratovža i Štekar Vina u Bistro&Wine baru Pod Zidom

Mlada kuharska ekipa Bistro &Wine bara Pod Zidom predvođena Goranom Stanisavljevićem i Velimirom Cindrićem, inspirirana karizmom chefaBratovža, ponudili su neka vrlo zanimljiva i nadasve ukusna jela. Chickenmelt, krema od krumpira mantekirana sa parmezanom i crnilom od sipe, čips od jabuke, mladice i focaccia stigli su kao pozdrav iz kuhinje. Janezovo prvo jelo ''Povrće'' čine kremozne kombinacije kojima dominira zadimljena nota nad patlidžanom, peršinovim korijenom, pastrnjakom, a  teskturnu složenost nadopunjuje čips od jeruzalemskih artičoka.

Gostovanje slovenskog chefa Janeza Bratovža i Štekar Vina u Bistro&Wine baru Pod Zidom

Brisket sporo kuhan u povrću, agnolotti sa kremom od hrena i base, dimljeni peršin iglaze mrkva sa kiselim povrćem kuharska ekipa Pod Zidom složila je baš izvrsno jelo za ove zimske dane. Ravioli s pistacijama, skutom i gusjom jetrom Janezov su klasik su koji je već godinama vrlo popularan i gosti jednostavno ne daju da ga ikad skine s jelovnika. Samo zbog ovog jela isplati se sjesti u auto i posjetiti Restavraciju JB.

Gostovanje slovenskog chefa Janeza Bratovža i Štekar Vina u Bistro&Wine baru Pod Zidom

Stiže još jedno jelo Gorana i Velimira, sočna patka s hrskavom koricom, bistronomija u svom punom sjaju. Slijedi dobro pripremljena sipa za koju se nadamo da će postati dio novog jelovnika Pod Zidom a nakon nje i Janezovo glavno jelo; goveđi obrazi sa štruklima, vlascem, treviškim radičem, sve skupa blago zaljućenochilijem i pun pogodak uz Štekarov Merlot. Igor Gudac razvalio nas je za kraj ove divne večeri neponovljivim desertom za kojim smo nezasitno ludi; bijela čokolada sa svinjskom masti, hrskavi keks od čvaraka i dehidriranog voća, meringa sa senfom, chili ulje, parmezan i sladoled od mandarine. Genijalno ukusno.

Gostovanje slovenskog chefa Janeza Bratovža i Štekar Vina u Bistro&Wine baru Pod Zidom

Izvrsnu hranu sljubili smo s vrhunskim vinima obiteljske vinarije ŠtekarVina iz srca Goriških Brda, iz malenog zaseoka Snežatno. Obitelj Štekar njeguje dugogodišnju tradiciju uzgoja vinove loze i pripremem vrlo cijenjenih vina koje osvajaju vinske znalce. Prije nepunih mjesec dana poznati vinski kritičar James Suckling (bivši urednik WineSpectatora) gotovo sva Štekarova vina ocijenio je visokim ocjenama od 90-95 bodova što je veliko priznanje za ovu obiteljsku vinariju koja propagira ekološki pristup i suživot s prirodom. Jure je večeru otvorio izvrsnim pjenušcem Emma od rebule rađenog klasičnom metodom i odležanog na kvascima 3 godine. Slijedila je Malvazija iz 2015., zatim Rebula 2015., izvrstan Emilio 2011. koje rade od sorte Sauvignonasse(Tocai Friulano). Još uvijek svjež Cabernet sauvignon 2015. sljubio se uz patku a slijedila je odlična sipa uz Pinot Sivi 2015. Otkačeni desert nazvan ''Slatka svinja'' pratio je Eros Rosé 2015. od merlota i cabernet sauvignonakojeg je kreirala Nina Bratovž. Nina koja je godinama radila u JB-u kao sommelier, danas uz Jureta i njegove roditelje vodi Hišu Štekar.

Gostovanje slovenskog chefa Janeza Bratovža i Štekar Vina u Bistro&Wine baru Pod Zidom

Obitelj Štekar se uz vina bavi i turizmom pa se uz vinariju nalaze sobe za najam i restoran u kojem nude kvalitetnu klasičnu tradicionalnu slovensku kuhinju. Uzgajaju i prodaju trešnje, mandarine, masline, kaki te marelice. Vlasnik Bistro&Wine bara Pod Zidom Borna Janeš najavljuje nastavak ovakvih večera. Unaprijed im se veselimo!

Gostovanje slovenskog chefa Janeza Bratovža i Štekar Vina u Bistro&Wine baru Pod Zidom

Slični članci: