Francuska juha od luka

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Kako je danas moja gastro radionica posvećana juhama i varivima, evo jedan prigodan receptić:

Francuska juha od luka

Juha od luka je najpoznatiji specijalitet francuske kuhinje i definitivno najslavnija francuska juha koja datira još iz rimskog doba. Zbog svojih jeftinih sastojaka, nekada su je još zvali i juhom za siromahe, a meni se čini da je danas kao specijalitet jedu upravo oni „ne siromašni“... Zbog tih slatkih zemljanih ili vatrostalnih zdjelica onako zapečena baš je jako atraktivna, a i klinci je vole zbog „rastezljivog“, istopljenog sira...

Za 4 -6 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 2 sata

  • ½ kg luka (narezanog na kolutiće)
  • 3 žlice putra
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • ½  žličice šećera
  • 1 litra povrtnog ili mesnog temeljca
  • 2 dl suhog bijelog vina
  • 1 kruh „francuz“ (ili sendvič)
  • 12 šnita masnog sira gruyere (president emmental ili cheddar)
  • 1-2 lista lovora
  • 1 žličica soli
  • ½  žličice crnog papra

U loncu na laganoj vatri na mješavini putra i maslinovog ulja dodajte šećer i miješajte dok se ne otopi. Dodajte narezani luk i dinstajte ga 20-ak minuta, sve dok ne poprimi zlatno žutu boju. Dodajte jušni temeljac, vino, lovor, posolite, popaprite i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Kruh narežite na šnite i prepecite u unaprijed zagrijanoj pećnici da se zapeče s obje strane. Kada je juha gotova (luk izgleda staklenasto, a miris vina nije intenzivan) ulijte je u 6 zemljanih ili vatrostalnih zdjelica, na vrh stavite prepečeni kruh, pokrite ga s dvije šnite sira ili ribanim sirom pa zapecite u pećnici da se sir otopi. Vrelu juhu odmah poslužite.


Slični članci: