Domaći kesten pire

| Wine and dine |

Kesten pire
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Iako je vrijeme kestena kratko, ako ga zamrznete, možete ga imati i tijekom godine, što je savršeno za sve kestenoljupce. S njim možete puniti palačinke, praviti salamice, rolade, kuglice, razne kolače, namaze, umake, ali i puniti puricu, raviole, roščiće, knedle, raditi njoke...

Recept: Domaći kesten pire

Za: 5 osoba

Vrijeme pripreme: 30 minuta (ako imate već očišćenu jezgru, ako nemate najteži dio posla bit će oguliti kestene)

  • ½ kg kuhanih oguljenih kestena
  • 10 dag šećera (ili neko drugo sladilo ako ne jedete šećer)
  • 0,4 dl ruma
  • 1 aroma vanilije (ako nemate, možete zamijeniti vanilin šećerom)

½ l tučenog slatkog vrhnja

komadići čokolade - prema želji za ukras

Kesten pire
Kesten pire

Skuhajte i ogulite kestene ili kupite već gotovu očišćenu jezgru pa je usitnite u blenderu. Prokuhajte šećer (par minuta) u malo vode da dobijete sirup. Sklonite s vatre i dodajte rum i aromu vanilije. Pomiješajte i ohladite sirup te ga postepeno dodajte kestenima. Propasirajte ga i servirajte s tučenim slatkim vrhnjem te prema želji ukrasite komadićima čokolade.

Pire možete potamniti ako u njega dodate malu žličicu kakaa.