Dnevni meni: subota, 21.4.2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

predjelo: JUHA OD BROKULE ILI KARFIOLA

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • ½ kg brokule ili karfiola
  • suncokretovo ulje
  • ulje – suncokretovo
  • muškatni oraščić
  • 2 dl slatkog vrhnja ili mlijeka
  • listići prženog badema – prema želji
  • prepržene kockice kruha – prema želji
  • peršin (sitno narezani)
  • 1 češanj češnjaka (protisnuti)
  • brašno ili škrobno brašno 
  • sol
  • bijeli papar

Brokulu operite i očistite, pa odvojite cvjetove od stabiljke. Gornji dio stabiljke narežite na kolutiće. U malo vode desetak minuta prokuhajte kolutiće stabiljke, zatim dodajte „rastavljene“ cvjetove brokule i posolite. Kuhajte još 5 minuta. Brokulu izmiksajte u blenderu sa malo vode u kojoj se kuhala (ostavite par cvjetića za ukras). Na tavicu stavite malo maslinovog i suncokretovog ulja, dodajte češnjaka, prema želji žličicu škrobnog brašna te izmiksanu brokulu. Dodajte muškatni oraščić, prema potrebi dosolite, popaprite i prokuhajte još malo miješajući. Sklonite sa vatre. Dodajte vrhnje ili mlijeko i promiješajte.  Ukrasite cvjetićima brokule i listićima prženog badema, a po želji pospite peršinom i dodajte nekoliko kockica prepečenog kruha.

*Brokulu ili karfiol možete zamijeniti prokulicama. Na malo putra i maslinovog ulja podinstajte 1 luk, dodajte  1 kg prokulica i 1 litru jušnog temeljca. Pustite da zavrije i kuhajte još 10 -15 minuta. Maknite s vatre, pustite da se malo ohladi i izmiksajte. Dodajte 1,5 dl slatkog vrhnja, posolite, popaprite i zagrijte na laganoj vatri. Žlicu sjemenki sezama popržite u posebnoj tavici na malo putra. Pustite da se ohladi i potom ga pospite po juhi.

glavno jelo: RIŽOTO S RUKOLOM, GLJIVAMA I TARTUFOM

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 25 minuta

Kuhanje: 10 minuta

  • 40 dag riže
  • 8 dag rukole
  • 20 dag šampinjona ili nekih drugih gljiva
  • 1-2 kapi ulja bijelog tartufa
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 1 dl bijelog vina
  • 1l temeljca (najbolje povrtnog)
  •  2 – 3 češnja češnjaka (protisnutog ili sitno nasjeckanog)
  • mediteranski začini
  • 10 dag parmezana
  • putar
  • malo naribanog tartufa - po želji
  • sol
  • papar

U tavi na maslinovom ulju podinstajte sitno narezani luk i dodajte rižu da se zastakli. Podlijte vinom i pustite da vino ishlapi. Zatim dodajte jušni temeljac da prekrije rižu. Na laganoj vatri miješajte i kuhajte dok tekućina ne ispari. Posebno na tavi na maslinovom ulju popržite češnjak i dodajte rukolu i gljive. Podlijte vinom i začinite. Dodajte polu-kuhanu rižu i nastavite podlijevati temeljcem prema potrebi dok riža nije kuhana, a tekućina isparila. Prije samog kraja, u rižoto kapnite ulje tartufa. Na kraju dodajte komadić putra i svježe ribani parmezan, promiješajte i pustite minutu da odstoji.

*Servirajte uz malo naribanog tartufa, ali može i bez njega.

desert: CREPES SUZETTE, Francuska

 

Moje omiljene palačinke, kao da se zovu po meni... Obožavam naranče, liker od naranče: Grand marnier i naravno palačinke, a još kad su flambirane...

Vrijeme pripreme i pečenja: 40 minuta

Vrijeme stajanja tijesta: 60 minuta

  • Palačinke:
  • 12,5 dag brašna
  • 2,5 dl mlijeka
  • 2 vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 30 dag putra
  • 3 jaja
  • 1 žlica likera od naranče (Grand marnier-a)
  • malo naribane korice naranče

Umak:

  • 10 dag šećera
  • 4 naranče
  • 1 limun
  • 10 dag putra
  • liker od naranče (Grand marnier)

Brašno, mlijeko, jaja, vanilin šećer i 30g putra pomiješajte i napravite tijesto za palačinke. Ulijte žlicu likera od naranče i ostavite da miruje 1 sat. U tavici na 10 dag putra popržite limunovu i narančinu koricu, dodajte šećer, promiješajte i pustite nekoliko minuta na vatri. Naranče iscijedite i dodajte njihov sok u tavicu. Pustite da sok ispari i zgusne se, zatim dodajte 3 čašice likera od naranče i stalno miješajte. Specite palačinke, presavinite ih u trokut i stavite na tanjur. Pospite žlicom šećera, prelijte s 4 žlice umaka od naranče i neposredno prije posluživanja flambirajte (zapalite). Na svaku palačinku dodajte kuglicu sladoleda od vanilije.

Autor: Suzy Josipović

Fotografije su zaštićenima autorskim pravom, te ih nije dozvoljeno koristiti.

Datum: 21.4.2012.