predjelo: JUHA OD BROKULE ILI KARFIOLA
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
- ½ kg brokule ili karfiola
- suncokretovo ulje
- ulje – suncokretovo
- muškatni oraščić
- 2 dl slatkog vrhnja ili mlijeka
- listići prženog badema – prema želji
- prepržene kockice kruha – prema želji
- peršin (sitno narezani)
- 1 češanj češnjaka (protisnuti)
- brašno ili škrobno brašno
- sol
- bijeli papar
Brokulu operite i očistite, pa odvojite cvjetove od stabiljke. Gornji dio stabiljke narežite na kolutiće. U malo vode desetak minuta prokuhajte kolutiće stabiljke, zatim dodajte „rastavljene“ cvjetove brokule i posolite. Kuhajte još 5 minuta. Brokulu izmiksajte u blenderu sa malo vode u kojoj se kuhala (ostavite par cvjetića za ukras). Na tavicu stavite malo maslinovog i suncokretovog ulja, dodajte češnjaka, prema želji žličicu škrobnog brašna te izmiksanu brokulu. Dodajte muškatni oraščić, prema potrebi dosolite, popaprite i prokuhajte još malo miješajući. Sklonite sa vatre. Dodajte vrhnje ili mlijeko i promiješajte. Ukrasite cvjetićima brokule i listićima prženog badema, a po želji pospite peršinom i dodajte nekoliko kockica prepečenog kruha.
*Brokulu ili karfiol možete zamijeniti prokulicama. Na malo putra i maslinovog ulja podinstajte 1 luk, dodajte 1 kg prokulica i 1 litru jušnog temeljca. Pustite da zavrije i kuhajte još 10 -15 minuta. Maknite s vatre, pustite da se malo ohladi i izmiksajte. Dodajte 1,5 dl slatkog vrhnja, posolite, popaprite i zagrijte na laganoj vatri. Žlicu sjemenki sezama popržite u posebnoj tavici na malo putra. Pustite da se ohladi i potom ga pospite po juhi.
glavno jelo: RIŽOTO S RUKOLOM, GLJIVAMA I TARTUFOM
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Kuhanje: 10 minuta
- 40 dag riže
- 8 dag rukole
- 20 dag šampinjona ili nekih drugih gljiva
- 1-2 kapi ulja bijelog tartufa
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 1 dl bijelog vina
- 1l temeljca (najbolje povrtnog)
- 2 – 3 češnja češnjaka (protisnutog ili sitno nasjeckanog)
- mediteranski začini
- 10 dag parmezana
- putar
- malo naribanog tartufa - po želji
- sol
- papar
U tavi na maslinovom ulju podinstajte sitno narezani luk i dodajte rižu da se zastakli. Podlijte vinom i pustite da vino ishlapi. Zatim dodajte jušni temeljac da prekrije rižu. Na laganoj vatri miješajte i kuhajte dok tekućina ne ispari. Posebno na tavi na maslinovom ulju popržite češnjak i dodajte rukolu i gljive. Podlijte vinom i začinite. Dodajte polu-kuhanu rižu i nastavite podlijevati temeljcem prema potrebi dok riža nije kuhana, a tekućina isparila. Prije samog kraja, u rižoto kapnite ulje tartufa. Na kraju dodajte komadić putra i svježe ribani parmezan, promiješajte i pustite minutu da odstoji.
*Servirajte uz malo naribanog tartufa, ali može i bez njega.
desert: CREPES SUZETTE, Francuska
Moje omiljene palačinke, kao da se zovu po meni... Obožavam naranče, liker od naranče: Grand marnier i naravno palačinke, a još kad su flambirane...
Vrijeme pripreme i pečenja: 40 minuta
Vrijeme stajanja tijesta: 60 minuta
- Palačinke:
- 12,5 dag brašna
- 2,5 dl mlijeka
- 2 vanilin šećera
- prstohvat soli
- 30 dag putra
- 3 jaja
- 1 žlica likera od naranče (Grand marnier-a)
- malo naribane korice naranče
Umak:
- 10 dag šećera
- 4 naranče
- 1 limun
- 10 dag putra
- liker od naranče (Grand marnier)
Brašno, mlijeko, jaja, vanilin šećer i 30g putra pomiješajte i napravite tijesto za palačinke. Ulijte žlicu likera od naranče i ostavite da miruje 1 sat. U tavici na 10 dag putra popržite limunovu i narančinu koricu, dodajte šećer, promiješajte i pustite nekoliko minuta na vatri. Naranče iscijedite i dodajte njihov sok u tavicu. Pustite da sok ispari i zgusne se, zatim dodajte 3 čašice likera od naranče i stalno miješajte. Specite palačinke, presavinite ih u trokut i stavite na tanjur. Pospite žlicom šećera, prelijte s 4 žlice umaka od naranče i neposredno prije posluživanja flambirajte (zapalite). Na svaku palačinku dodajte kuglicu sladoleda od vanilije.
Autor: Suzy Josipović
Fotografije su zaštićenima autorskim pravom, te ih nije dozvoljeno koristiti.
Datum: 21.4.2012.