Svakodnevno kuhanje i pripremanje obroka ne smije biti rutina, nego svakodnevni izazov. U umijeće spravljanja jela moramo unijeti sebe, svu svoju ljubav, momentalnu inspiraciju i kreativnost. Samo na taj način možemo istinski uživati u boravku u kuhinji, bez gorčine, nervoze i muke od glupe svakodnevnice te kuhanje pretvoriti u igru i umjetnost. Svako jelo postaje naše malo remek djelo i zasluženo možemo uživati u pohvalama koje dobijemo. Stoga obavezno, morate obučiti svoje ukućane da cijene i obavezno pohvale jelo – nekad manje nekad više, ali da su svjesni da se trudite, j... trudite, osim što zadovoljavate njihovu osnovnu životnu potrebu (hranite ih) i da im svakodnevno darujete komadić svoje duše na pladnju...
Samo za Vas svakodnevno ćemo osmišljavati dnevne menije – od predjela do deserta i tako poticati vašu inspiraciju i maštovitost... Recepti su jednosavni i lako usvojivi, za početnike ali i iskusne kuhare. Jela su komplicirana onoliko koliko im dozvolimo da budu, zato nećemo! Pa krenimo, kuhajmo zajedno:
predjelo: SALATA FRIDA
Iako se u orginalu ova salata zove Freda, mi je zovemo Lanina Frida, po mojoj sestri Lani koja je često radi. Obožavamo Fridu. Koliko je zdrava i ukusna trebalo bi je jesti svaki dan. Treba se samo malo potruditi i rezuckati...
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 20 minuta
- 15 dag otkoštenih maslina (narezanih na kolutiće)
- 25 dag rukole (očišćene)
- 25 dag zelene salate (natrgana na komadiće)
- 15 dag radića (očišćenog, natrganog na komadiće)
- 25 dag mozzarelle (narezane na šnitice)
- 25 dag mini rajčica (narezanih na pola)
- 1 konzerva tune (fileti)
- 15 dag kukuruza
- 4-5 šnita preprženih kockica tosta
- maslinovo ulje
- 2 žlice accetta balsamica ili sok pola limuna
- rotkvice (može a i ne mora)
- sol
- papar
Sve sastojke pomiješajte i začinite solju, paprom, limunovim sokom ili accettom balsamicom i maslinovim uljem. Na kraju pospite tostiranim kockicama kruha.
glavno jelo: PENNE SA ŠKAMPIMA, TIKVICAMA I MASLINAMA, Italija
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta
- 35 dag sedanina
- 15 dag repova škampa ili kozica
- 5 dag crnih otkoštenih maslina
- 2 tikvice (narezane na trakice)
- 6 cherry rajčica (narezanih na šnitice)
- limun
- vlasac (sitno narezan)
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- morska sol
- bijeli papar
Operite i narežite tikvice. Podinstajte ih na malo maslinovog ulja, posolite i dodajte vlasac. Promiješajte i izvadite na tanjur. Skuhajte al dente sedanine ili neku drugu tjesteninu. Na tavici na malo maslinovog ulja zagrijte repove škampa (samo zagrijte, jer moraju ostati mekane, ako prokuhaju – postaju tvrde) i posolite. Operite rajčice i izrežite ih na šnitice. Spojite tikvice, škampe i rajčice i pokapajte sokom od limuna, malo maslinovog ulja, malo vlasca, posolite, popaprite i umiješajte skuhanu tjesteninu.
***Isto jelo može biti i hladna salata ako tijesto operete pod hladnom vodom (da se zaustavi kuhanje) i ohladite ostale sastojke.
desert: CREME CARAMEL (ROŽATA) U KALUPIMA
Za 8 osoba
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 35 minuta
Temperatura pećnice: 150C
- 15 dag šećera
- 0,4 dl vode
- 4 dl mlijeka
- 3,2 dl vrhnja
- 7,5 dag šećera
- 4 jaja
- 1 vanilin šećer
Zagrijte pećnicu na 150 ° C.
Napravite karamel: u vrući lonac stavite šećer i vodu i ostavite na vatri dok ne posmeđi. Promiješajte i isključite. Ulijte malo karamela u svaki kalup i ostatak karamela vratite na štednjak te dodajte karamelu mlijeko, vrhnje, šećer i vanilin šećer. Malo ga prokuhajte i maknite s vatre da se ohladi.
Pripremite jaja: Stavite jaja u zdjelu te ih pomiješajte sa žlicom. Dodajte jajima malo toplog vrhnja i izmiješajte. Zatim ulijte jaja u vrhnje i miješajte. Procijedite kremu kroz sito. Rasporedite 8 kalupa u veliki kalup na krpu i sipajte smjesu u svaki kalup. Ulijte polako kipuću vodu u kalup da doseže do 1 / 3 visine kalupa. Pažljivo stavite kalup u pećnicu i pecite 20 minuta. Izvadite ih iz pećnice i maknite iz vode. Kad se ohlade, stavite ih u hladnjak neka odstoje još nekoliko sati. Odvojite ih nožem od kalupa i okrenite na tanjur.