Salata Frida, penne sa škampima i tikvicama i rožata

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Svakodnevno kuhanje i pripremanje obroka ne smije biti rutina, nego svakodnevni izazov. U umijeće spravljanja jela moramo unijeti sebe, svu svoju ljubav, momentalnu inspiraciju i kreativnost. Samo na taj način možemo istinski uživati u boravku u kuhinji, bez gorčine, nervoze i muke od glupe svakodnevnice te kuhanje pretvoriti u igru i umjetnost. Svako jelo postaje naše malo remek djelo i zasluženo možemo uživati u pohvalama koje dobijemo. Stoga obavezno, morate obučiti svoje ukućane da cijene i obavezno pohvale jelo – nekad manje nekad više, ali da su svjesni da se trudite, j... trudite, osim što zadovoljavate njihovu osnovnu životnu potrebu (hranite ih) i da im svakodnevno darujete komadić svoje duše na pladnju...

Samo za Vas svakodnevno ćemo osmišljavati dnevne menije – od predjela do deserta i tako poticati vašu inspiraciju i maštovitost... Recepti su jednosavni i lako usvojivi, za početnike ali i iskusne kuhare. Jela su komplicirana onoliko koliko im dozvolimo da budu, zato nećemo!  Pa krenimo, kuhajmo zajedno:

predjelo: SALATA FRIDA

Iako se u orginalu ova salata zove Freda, mi je zovemo Lanina Frida, po mojoj sestri Lani koja je često radi. Obožavamo Fridu.  Koliko je zdrava i ukusna trebalo bi je jesti svaki dan. Treba se samo malo potruditi i rezuckati...

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 20 minuta

  • 15 dag otkoštenih maslina (narezanih na kolutiće)
  • 25 dag rukole (očišćene)
  • 25 dag zelene salate (natrgana na komadiće)
  • 15 dag radića (očišćenog, natrganog na komadiće)
  • 25 dag mozzarelle (narezane na šnitice)
  • 25 dag mini rajčica (narezanih na pola)
  • 1 konzerva tune (fileti)
  • 15 dag kukuruza
  • 4-5 šnita preprženih kockica tosta
  • maslinovo ulje
  • 2 žlice accetta balsamica ili sok pola limuna
  • rotkvice (može a i ne mora)
  • sol
  • papar

Sve sastojke pomiješajte i začinite solju, paprom, limunovim sokom ili accettom balsamicom i maslinovim uljem. Na kraju pospite tostiranim kockicama kruha.

glavno jelo: PENNE SA ŠKAMPIMA, TIKVICAMA I MASLINAMA, Italija

penne sa škampima, tikvicama i rajčicom
penne sa škampima, tikvicama i rajčicom

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja:  20 minuta

  • 35 dag sedanina
  • 15 dag repova škampa ili kozica
  • 5 dag crnih otkoštenih maslina
  • 2 tikvice (narezane na trakice)  
  • 6 cherry rajčica (narezanih na šnitice)
  • limun
  • vlasac (sitno narezan) 
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • morska sol
  • bijeli papar 

Operite i narežite tikvice. Podinstajte ih na malo maslinovog ulja, posolite i dodajte vlasac. Promiješajte i izvadite na tanjur. Skuhajte al dente sedanine ili neku drugu tjesteninu. Na tavici na malo maslinovog ulja zagrijte repove škampa (samo zagrijte, jer moraju ostati mekane, ako prokuhaju – postaju tvrde) i posolite. Operite rajčice i izrežite ih na šnitice. Spojite tikvice, škampe i rajčice i pokapajte sokom od limuna, malo maslinovog ulja, malo vlasca, posolite, popaprite i umiješajte skuhanu tjesteninu.

***Isto jelo može biti i hladna salata ako tijesto operete pod hladnom vodom (da se zaustavi kuhanje) i ohladite ostale sastojke.

desert: CREME CARAMEL (ROŽATA) U KALUPIMA

Rožata
Rožata

Za 8 osoba

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Vrijeme kuhanja: 35 minuta
Temperatura pećnice: 150C

  • 15 dag šećera
  • 0,4 dl vode
  • 4 dl mlijeka
  • 3,2 dl vrhnja
  • 7,5 dag šećera
  • 4 jaja
  • 1 vanilin šećer

Zagrijte pećnicu na 150 ° C.
Napravite karamel: u vrući lonac stavite šećer i vodu i ostavite na vatri dok ne  posmeđi. Promiješajte i isključite. Ulijte malo karamela u svaki kalup i ostatak karamela vratite na štednjak te dodajte karamelu mlijeko, vrhnje, šećer i vanilin šećer. Malo ga prokuhajte i maknite s vatre da se ohladi.

Pripremite jaja: Stavite jaja u zdjelu te ih pomiješajte sa žlicom. Dodajte jajima malo toplog vrhnja i izmiješajte. Zatim ulijte jaja u vrhnje i miješajte.  Procijedite kremu kroz sito. Rasporedite 8 kalupa u veliki kalup na krpu i sipajte smjesu u svaki kalup. Ulijte polako kipuću vodu u kalup da doseže do 1 / 3 visine kalupa. Pažljivo stavite kalup u pećnicu i pecite 20 minuta. Izvadite ih iz pećnice i maknite iz vode. Kad se ohlade, stavite ih u hladnjak neka odstoje još nekoliko sati. Odvojite ih nožem od kalupa i okrenite na tanjur.