Dnevni meni: nedjelja, 22.4.2012.

juha: MAMINA GOVEĐA (TELEĆA) JUHA

Za bistru goveđu juhu najbolja je koljenica bez kosti.  Al  možete koristiti i koljenicu s kosti, potrbušnicu ili mišić.

Za 8-10 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 2 sata

  • 3/4 kg koljenice
  • 3 l vode
  • 2 režnja češnjaka
  • goveđa kocka za juhu (po želji) 
  • 2 mrkve
  • stabljike peršina i celera
  • 1 korijen celera
  • 1 zeleni dio poriluka
  • 1 korijen korabice
  • 1 luk
  • 1 list kelja
  • 1 krumpir
  • 1 paradajz
  • ½ paprike 
  • komadić karfiola
  • ½ ljuske jajeta
  • peršin ili vlasac (sitno nasjeckan za posipanje) 
  • 15 dag soli (3 žlice)
  • 5-8 zrna papra

Meso operite i stavite u hladnu, posoljenu vodu pa dodajte svo povrće za juhu i par zrna papra. Kuhajte na laganoj vatri cirka dva sata. Da juha ostane bistra, žlicom uklanjajte pjenu sa površine. Za žuću boju juhe, polovicu mrkve naribajte, popržite na malo ulja i dodajte u juhu. Kad je meso skuhano (mekano), procijedite juhu, narežite mrkvicu na kolutiće i dodajte u procijeđenu juhu. Na kraju dodajte sitno nasjeckani peršin ili vlasac.

*Oguljen krumpir ili pola ljuske od jajeta u juhi pokupiti će suvišnu masnoću. Paprika daje poseban okus juhi, isto kao i polovice luka koje morate prvo prepeći na ploči štednjaka .

*Kuhano meso poslužite uz umak od kopra ili neki drugi. U juhu ukuhajte taranicu, rezance ili griz knedle ili juhu u tanjuru naknadno pospite kockicama prepečenog kruha.

glavno jelo: PEČENA JANJETINA S FINIM TRAVAMA I MLADINIM KRUMPIROM

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 10 minuta + 4 sata stajanja

Vrijeme pečenja: 1- 1,5 sati

Temperatura pećnice: 220C pa 180C

  • 1 kg janjetine (but, rebrica...)
  • 1-2 češnja češnjaka
  • svježi ružmarin
  • 1 šalica povrtnog ili janjećeg temeljca
  • začini: kadulja, majčina dušica, bosiljak, smrekine bobice, menta 
  • maslinovo ulje
  • krupna morska sol
  • papar
  • 1 kg mladog krumpira (oguljeni, oprani, prerezani po pola, posoljeni)

Janjetinu posolite, popaprite, začinite finim travama i našpikajte češnjakom. Zalijte je maslinovim uljem i pustite da odstoji barem 4 sata na hladnom. Povremeno je okrećite. Zagrijte pećnicu na 220C. Stavite janjetinu na lim za pečenje, dodajte malo maslinovog ulja i malo bilja iz marinade te pecite u pećnici pola sata. Zatim je okrenite, zalijte vrućim mesnim temeljcem ili vlastitim sokom i smanjite temperaturu u pećnici na 180C. Dodajte krumpire prerezane po pola i pecite još sat, sat i pol, te ih okrećite još nekoliko puta. Svaki put pri okretanju i janjetinu i krumpire zalite vrućim temeljcem ili vlastitim sokom.

SALATA S JABUKOM I CELEROM

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 30 minuta

  • 50 dag korijena celera
  • 1 veća kiselkasta jabuka
  • malo soka od limuna
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 mrkva – prema želji
  • narezani orasi ili lješnjaci – za posipati 
  • sol
  • papar

Celer ogulite i sitno naribajte. Dodajte oguljenu i naribanu jabuku. Pomiješajte i dodajte limunov sok, papar, sol i kiselo vrhnje. Sve dobro pomiješajte i ohladite u hladnjaku. Po želji u salatu možete dodati i 1 mrkvu sitno naribanu, a posipati krupno narezanim orasima ili lješnjakom.

*Poslužite kao hladno predjelo ili kao prilog kuhanoj ili pečenoj šunki te bunceku.

desert: TORTA OD ČOKOLADE – SOUFFLE

 

Uz reformu, najčešće radim upravo souffle. To je definitivno najomiljenija torta moje djece, a i ja bi se složila...

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 30 minuta

Vrijeme hlađenja: može se jesti odmah vruće ili ohladite barem 2 - 3 sata u hladnjaku

Temperatura pećnice: 175C

  • 30 dag čokolade za kuhanje
  • 5 dag kakaa
  • 10 jaja
  • 30 dag šećera
  • prstohvat cimeta
  • 1 vanilin šećer
  • 50 dag putra
  • štaub šećer ili čokoladni preljev (za posipanje)
  • tučeno slatko vrhnje ili sladoled od vanilije (može a i ne mora)
  • jagode ili maline -  za ukras (može a i ne mora)

U loncu na laganoj vatri rastopite putar, a na njemu i čokoladu, te dodajte kakao i cimet. U posebne posude odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka istucite snijeg, a žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, tako da dobijete gustu smjesu. Rastopljenu čokoladu s kakaom umutite u smjesu sa žumanjcima, a nakon toga dodajte snijeg od bjelanjaka. Dobivenu smjesu sipajte u premazan putrom i pobrašnjeni kalup i pecite u zagrijanoj pećnici ½ sata. Kad se ohladi, pospite štaub šećerom ili čokoladnim preljevom. *Također prema želji možete servirati uz jagode ili maline, tučeno slatko vrhnje ili sladoled.

Autor: Suzy Josipović

Fotografije su zaštićene autorskim pravom, te ih nije dozvoljeno koristiti.

Datum: 22.4.2012.


Slični članci: