Dnevni meni: nedjelja, 22.4.2012.

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Teleća juha s domaćom taranicom
Teleća juha s domaćom taranicom

juha: MAMINA GOVEĐA (TELEĆA) JUHA

Za bistru goveđu juhu najbolja je koljenica bez kosti.  Al  možete koristiti i koljenicu s kosti, potrbušnicu ili mišić.

Za 8-10 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 2 sata

  • 3/4 kg koljenice
  • 3 l vode
  • 2 režnja češnjaka
  • goveđa kocka za juhu (po želji) 
  • 2 mrkve
  • stabljike peršina i celera
  • 1 korijen celera
  • 1 zeleni dio poriluka
  • 1 korijen korabice
  • 1 luk
  • 1 list kelja
  • 1 krumpir
  • 1 paradajz
  • ½ paprike 
  • komadić karfiola
  • ½ ljuske jajeta
  • peršin ili vlasac (sitno nasjeckan za posipanje) 
  • 15 dag soli (3 žlice)
  • 5-8 zrna papra

Meso operite i stavite u hladnu, posoljenu vodu pa dodajte svo povrće za juhu i par zrna papra. Kuhajte na laganoj vatri cirka dva sata. Da juha ostane bistra, žlicom uklanjajte pjenu sa površine. Za žuću boju juhe, polovicu mrkve naribajte, popržite na malo ulja i dodajte u juhu. Kad je meso skuhano (mekano), procijedite juhu, narežite mrkvicu na kolutiće i dodajte u procijeđenu juhu. Na kraju dodajte sitno nasjeckani peršin ili vlasac.

*Oguljen krumpir ili pola ljuske od jajeta u juhi pokupiti će suvišnu masnoću. Paprika daje poseban okus juhi, isto kao i polovice luka koje morate prvo prepeći na ploči štednjaka .

*Kuhano meso poslužite uz umak od kopra ili neki drugi. U juhu ukuhajte taranicu, rezance ili griz knedle ili juhu u tanjuru naknadno pospite kockicama prepečenog kruha.

Pečena janjetina
Pečena janjetina

glavno jelo: PEČENA JANJETINA S FINIM TRAVAMA I MLADINIM KRUMPIROM

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 10 minuta + 4 sata stajanja

Vrijeme pečenja: 1- 1,5 sati

Temperatura pećnice: 220C pa 180C

  • 1 kg janjetine (but, rebrica...)
  • 1-2 češnja češnjaka
  • svježi ružmarin
  • 1 šalica povrtnog ili janjećeg temeljca
  • začini: kadulja, majčina dušica, bosiljak, smrekine bobice, menta 
  • maslinovo ulje
  • krupna morska sol
  • papar
  • 1 kg mladog krumpira (oguljeni, oprani, prerezani po pola, posoljeni)

Janjetinu posolite, popaprite, začinite finim travama i našpikajte češnjakom. Zalijte je maslinovim uljem i pustite da odstoji barem 4 sata na hladnom. Povremeno je okrećite. Zagrijte pećnicu na 220C. Stavite janjetinu na lim za pečenje, dodajte malo maslinovog ulja i malo bilja iz marinade te pecite u pećnici pola sata. Zatim je okrenite, zalijte vrućim mesnim temeljcem ili vlastitim sokom i smanjite temperaturu u pećnici na 180C. Dodajte krumpire prerezane po pola i pecite još sat, sat i pol, te ih okrećite još nekoliko puta. Svaki put pri okretanju i janjetinu i krumpire zalite vrućim temeljcem ili vlastitim sokom.

Salata s celerom i jabukom
Salata s celerom i jabukom

SALATA S JABUKOM I CELEROM

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 30 minuta

  • 50 dag korijena celera
  • 1 veća kiselkasta jabuka
  • malo soka od limuna
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 mrkva – prema želji
  • narezani orasi ili lješnjaci – za posipati 
  • sol
  • papar

Celer ogulite i sitno naribajte. Dodajte oguljenu i naribanu jabuku. Pomiješajte i dodajte limunov sok, papar, sol i kiselo vrhnje. Sve dobro pomiješajte i ohladite u hladnjaku. Po želji u salatu možete dodati i 1 mrkvu sitno naribanu, a posipati krupno narezanim orasima ili lješnjakom.

*Poslužite kao hladno predjelo ili kao prilog kuhanoj ili pečenoj šunki te bunceku.

Torta souffle
Torta souffle

desert: TORTA OD ČOKOLADE – SOUFFLE

Uz reformu, najčešće radim upravo souffle. To je definitivno najomiljenija torta moje djece, a i ja bi se složila...

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 30 minuta

Vrijeme hlađenja: može se jesti odmah vruće ili ohladite barem 2 - 3 sata u hladnjaku

Temperatura pećnice: 175C

  • 30 dag čokolade za kuhanje
  • 5 dag kakaa
  • 10 jaja
  • 30 dag šećera
  • prstohvat cimeta
  • 1 vanilin šećer
  • 50 dag putra
  • štaub šećer ili čokoladni preljev (za posipanje)
  • tučeno slatko vrhnje ili sladoled od vanilije (može a i ne mora)
  • jagode ili maline -  za ukras (može a i ne mora)

U loncu na laganoj vatri rastopite putar, a na njemu i čokoladu, te dodajte kakao i cimet. U posebne posude odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka istucite snijeg, a žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, tako da dobijete gustu smjesu. Rastopljenu čokoladu s kakaom umutite u smjesu sa žumanjcima, a nakon toga dodajte snijeg od bjelanjaka. Dobivenu smjesu sipajte u premazan putrom i pobrašnjeni kalup i pecite u zagrijanoj pećnici ½ sata. Kad se ohladi, pospite štaub šećerom ili čokoladnim preljevom. *Također prema želji možete servirati uz jagode ili maline, tučeno slatko vrhnje ili sladoled.

Autor: Suzy Josipović

Fotografije su zaštićene autorskim pravom, te ih nije dozvoljeno koristiti.

Datum: 22.4.2012.