Dinstani šampinjoni ili vrganji

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Dinstani šampinjoni i vrganji

Recept dana: Dinstani šampinjoni (vrganji)

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • ½ kg vrganja ili šampinjona
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 1 dl suhog bijelog vina
  • 1 žlica škrobnog brašna
  • 2 - 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckani)
  • timijan
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • peperonccini (prema želji)
  • putar
  • maslinovo ulje
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Očistite gljive i narežite ih na deblje šnite. Na zagrijanoj tavici na malo ulja i putra podinstajte luk pa dodajte gljive i dinstajte. Kad omekšaju, zalijte ih bijelim vinom i umiješajte žlicu škrobnog brašna. Kad vino ishlapi, dodajte malo vode, češnjak, sol, papar, timijan i pospite peršinom.

Ako volite umake na bijelo, na kraju kuhanja dodajte malo vrhnja (slatkog ili kiselog) i promiješajte ili prema želji pomiješajte dinstane gljive s kuhanom rižom ili kuhanom tjesteninom.

Također dinstane gljive možete poslužiti kao ukusan prilog uz pečeno meso.

Dinstani šampinjoni i vrganji