Desert dana: Panna cotta

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Panna cotta

Talijanski desert Panna cotta (kuhana krema od slatkog vrhnja) koji nam se sve češće nudi u restoranima, možete prirediti i kod kuće. Jednostavno i brzo spremljivo, a jako kremasto i osvježavajuće.

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme kuhanja: 20 minuta

Vrijeme hlađenja: 3 sata

  • 1/2 l slatkog vrhnja
  • 1 vrećice želatine (3 listića)
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 1 mahuna vanilije ili aroma vanilije – prema želji   
  • malo cimeta – prema želji
  • 10 dag šećera

Umak: prema želji - preljev od malina, šumskog voća, čokolade, karamele...

Razrežite mahunu vanilije po sredini, izvadite sjemenke i sjemenke i mahunu namočite u slatko vrhnje neka odstoje barem pola sata da vrhnje poprimi okus vanilije. Vrhnje sa vanilijom, šećer, vanilin šećer i cimet pomiješajte te zagrijte do vrenja. Izvadite mahunu. Želatinu posebno namočite po uputama i dodajte u ukuhano vrhnje. Izlijte panna cottu u namočene kalupe i ohladite u hladnjaku barem 3 sata. Ohlađenu panna cottu okreniti na tanjur i servirajte uz topli umak od malina ili prema želji prelijte preljevom od čokolade ili karamela.