Desert dana: obožavane šnenokle!

Moja prijateljica Snježana jučer je poželjela šnenokle, pa evo, ispunjavam joj želju... Šnenokle, salzburški žličnjaci ili po dalmatinski - paradižet - sve su nazivi za isti desert, izvrsnu kombinaciju jaja i mlijeka... Uživaj Snježo!

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 6 - 8 jaja (odvojeni žumanjci od bjelanjak)a
  • 1 l mlijeka
  • 10 dag šećera ili 8 žlica šećera
  • ½ mahune vanilije ili 2 vanilin šećera
  • korica 1 limuna
Šnenokle
Šnenokle

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Stavite kuhati mlijeko i u njega dodajte prerezanu mahunu vanilije ili vanilin šećer. U međuvremenu umutite bjelanjke sa žlicom šećera u čvrsti snijeg. Žlicom grabite veće komade snijega i stavljajte ih u vrelo mlijeko. Čim mlijeko zakipi, okrenite ih na drugu stranu te ih nakon nekoliko sekundi (najviše pola minute) vadite šupljikavom žlicom u zdjelu. Kad ste potrošili sav bjelanjak, žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i ukuhajte u kipuće mlijeko. Pjenjačom miješajte dok se smjesa ne zgusne (2-3 minute) pa prelijte preko žličnjaka od bjelanjka. Ohladite u hladnjaku.

Šnenokle
Šnenokle

Ukrasite sirupom od višanja, karamelom, keksima ili čokoladnim mrvicama, a možete šnenokle servirati i u čaši...

Prema želji možete staviti i žlicu škrobnog brašna u smjesu od žumanjaka, jaosobno  ne stavljam, ali mnogi stavljaju.

Šnenokle
Šnenokle

Slični članci: