Danas skuhajte mahune varivo!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Mahune varivo
Mahune varivo

S vremena na vrijeme stvarno treba pojesti nešto sa žlicom... Lagano, ništa preteško, jer još uvijek je ljeto i još je jako vruće...

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme kuhanja: 25 minuta

  • 1 kg mahuna
  • 3 žlice brašna (za zapršku)
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • mljevena slatka crvena paprika
  • 1 žlica octa
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Očistite i operite mahune, narežite ih na 2-3 djela i stavite kuhati u prokuhanu, posoljenu i pouljenu vodu.  Napravite laganu zapršku od 4 žlice ulja i 3 žlice oštrog brašna. Kad posmeđi dodajte češnjak i peršin te žličicu slatke crvene paprike. Zalijte sa 2 čaše hladne vode. Zapršku dodajte u mahune varivo, uz žlicu octa i malo papra pa sve prokuhajte još 10 minuta na laganoj vatri.

Po želji u varivo možete, zbog mirisa i dodatnog okusa, dodati malo špeka ili kobasice. Možete ih kuhati s mahunama ili ih prepeći pa pred kraj kuhanja dodati u varivo. Također po želji u varivo možete staviti 2-3 krumpira narezana na kockice ili 1-2 mrkve narezane na kolutiće.

Tko voli može u tanjur dodati malo kiselog vrhnja ili posuti varivo nasjeckanim vlascem ili peršinom.

Mahune varivo
Mahune varivo