Danas pripremite musaku!

Mamina musaka
Mamina musaka

Mamina musaka, mamin recept... sjeća me na moje djetinjstvo i moju majku... Volim pripremati to staro tradicionalno jelo i to u zadnje vrijeme s mljevenom puretinom, a moji je obožavaju! Iako kažu da kombinaciju mesa i krumpira treba izbjegavati, ova musaka je ipak dobitna kombinacija!

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme pečenja: 35 minuta

Temperatura pećnice: 220C

  • 40 dag mljevenog mesa  (junetina, teletina, puretina)
  • 4 krumpira srednje veličine
  • 10 dag prezla – prema želji  
  • 1 luk (sitno narezan)
  • crvena paprika
  • 2 jaja
  • 4 dl mlijeka
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 220C. U tavi na ulju podinstajte luk pa dodajte mljeveno meso. Posolite, popaprite i dodajte crvenu papriku. Promiješajte i dinstajte 10tak minuta. U međuvremenu ogulite, operite i narežite krumpir na šnite debljine 3-4 mm. U vatrostalnu zdjelu složite red krumpira, prema želji pospite sa prezlama, red mljevenog mesa, red krumpira. Umutite 2 jaja i dodajte 4 dl mlijeka. Promiješajte smjesu i prelite je preko krumpira i mesa. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 35 minuta.

Mamina musaka
Mamina musaka

Musaku možete zaliti i sa 2 dl slatkog vrhnja, a tek pred kraj pečenja prelijte s 2 dl mlijeka u kojem ste umutili 2 jaja i zapecite još 10tak minuta u pećnici.

* Grčku musakusa mesom i povrćem pripremite tako da u pećnici na 200C u nauljenoj vatrostalnoj zdjeli, pečete 30 dag krumpira narezanog na šnite 25 minuta. U međuvremenu ogulite i na kolutiće narežite po 20 dag tikvica i patlidžana, posolite ih i ostavite da odstoje oko 20 minuta da puste vodu, zatim ih posušite papirnatom salvetom. Prepržite ih par minuta na ulju. Paradajzima (2 – 3 komada) ogulite kožicu (zasijecite na vrhu i prelite kipućom vodom) te ih izrežite na kolutiće. Nasjeckajte i podinstajte 2 luka, dodajte 1 češanj češnjak i 30 dag mljevenog mesa. Posolite, popaprite, dodajte malo ružmarina i izmiješajte. Kad se meso malo ohladi, složite ga preko pečenih krumpira, a zatim složite red patlidžana i tikvica, ponovo posolite i popaprite te prelijte s 2 dl mlijeka u kojem ste umutili 2 jaja. Pecite u zagrijanoj pećnici još 25 minuta.

Mamina musaka
Mamina musaka

Slični članci: