Čokoladni mousse za zaljubljene

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Čokoladni mousse
Čokoladni mousse

Valentinovo

Što pripremiti svojoj voljenoj osobi za Valentinovo i ugodno je iznenaditi? Poznato je da ljubav ide kroz želudac... isto kao što svi znaju da je obožavana čokolada najjači afrodizijak koji stvara osjećaj ugode i uživanja baš poput seksa..., spaja nespojive ljubavi, miri svjetove, liječi nesretne, razočarane, ostavljene i osamljene, hrani sve duše i sva tijela... Sve je vrlo jednostavno...

Pripremite mu/joj negovo/njezino obožavano jelo. Valjda znate što najviše voli..., ali ako i nemate puno ideja, vremena, nešto treće... nema veze, narežite malo sira uz domaće maslinovo ulje, malo kruha, maslina, kapara, neki namazić (nema veze što je kupljeni, stavite u zdjelicu, promiješajte, neće ni znati da je kupovni...), a onda ga iznenadite ovim zavodljivim francuskim desertom (jednostavnim, gotovim samo za 30-ak minuta) čokoladnim mousseom kojem nitko ne može odoljeti... i otvorite bocu jednog kvalitetnog slatkog desertnog vina npr. Muškatinu, 2007 od Roxanicha ili Muškat Sorbus, 2008 od Kozlovića... i to je to. Sve ostalo zove se jednom riječju LJUBAV! A ljubav je potreba kojoj svi težimo i koju svi zaslužujemo. Volite se ne samo danas, za Valentinovo, volite uvijek, jako i strasno, jer bez LJUBAVI, nema ni života... Nek vam je svaki dan Valentinovo!

Francuski čokoladni mousse

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

Vrijeme hlađenja: minimalno 1 sat

Čokoladni mousse
Čokoladni mousse
  • 50 dag tamne čokolade (70%)
  • 9 dag šećera
  • 2 vanilin šećer
  • prstohvat cimeta
  • aroma naranče - prema želji
  • 5 jaja (odvojite žumanjke od bjelanjaka)
  • 3 listića želatine
  • 1,5 dl mlijeka
  • rum, whiskey, Controue, Amareto ili Grand Marneir - nekoliko kapi (prema želji)
  • tučeno slatko vrhnje, preljev od šumskog voća, menta, maline ili jagode, strugotine od čokolade - za ukras (prema želji)

Na pari otopite čokoladu te u nju dodajte žumanjke, mlijeko, cimet, prema ukusu aromu naranče i nekoliko kapi alkohola, vanilin šećer i šećer te kuhajte na pari miješajući. Otopite želatinu u hladnoj vodi i dodajte je smjesi te promiješajte. Maknite smjesu s pare. Umutite snijeg od bjelanjka pa ga postepeno i lagano dodajte smjesi. Dobivenu smjesu stavite u odvojene male posudice ili u jednu veliku i ohladite u hladnjaku barem 1 sat pa prema želji ukrasite mentom, strugotinama čokolade i poslužite s tučenim slatkim vrhnjem ili preljevom od šumskog voća.


Slični članci: