Cezarova salata na moj način

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Jednostavna cezarova salata
Cezarova salata

Cezarovu (Ceasarievu) salatu svi znaju jer je često možemo naći na meniima raznih restorana, iako se ona razlikuje od restorana do restorana, od kuhara do kuhara... Tako i treba biti. Hrana bi bila poprilično neinteresantna, jednolična i dosadna kada bi svi nudili i pravili isto i na isti način. Gdje nam je kreativnost? Dovoljno je da samo upotrijebimo aromatično ulje i već ćemo promijeniti okus jelu. Promijenimo li samo jednu namirnicu, već ćemo biti kreativni. Zašto ne? Originalna salata kakvu je 20-ih godina pripremao Talijan Caesario Cardini po kojemu je ova jednostavna, a nekad neobična salata, i dobila ime, bio je vlasnik malog restorana u Meksiku i da bi uspio na vrijeme i bez dugog čekanja nahraniti mnogobrojne goste izmislio je ovu salatu koju su mogli i konobari pripremati (bar tako kaže priča)... Kako je jednom prilikom nahranio i glumce iz Hollywooda, tako se priča o salati proširila i do danas postala poznata širom svijeta... Iako izvorno samo sa zelenom salatom, jajima i kockicama prepečenog kruha, danas se u nju dodaje piletina ili prepečeni špek, netko dodaje inćune, netko češnjak... Dodajte i vi što god poželite, nećete pogriješiti, jer salata je sama po sebi izvor zdravlja i vitamina i bilo bi idealno kada bi je jeli što češće!

Jednostavna Cezarova salata

  • 1 glavica zelene salate
  • 2 kuhana jaja (1 minuta kuhanja, ohlađena)
  • aromatični croutonsi – popržene kockice starog kruha s maslinovim uljem i češnjakom
  • sok od 2 limuna
  • maslinovo ulje (prema želji aromatizirano s okusom češnjaka)
  • nekoliko kapi Worchester umaka
  • morska sol
  • svježe mljeveni papar
  • naribani parmezan

Operite zelenu salatu i na dno zdjele/tanjura rasporedite nekoliko listova salate. Druge listove natrgajte na manje i rasporedite po listovima. Posolite, popaprite, dodajte kuhana jaja narezana na četvrtine i croutonse te pokapajte s nekoliko kapi Worchestera i zalijte limunovim sokom i maslinovim uljem. Po vrhu prema želji naribajte parmezan.