Čarobni Tarte Tatin

Tarte tatin

To je jedan od najjednostavnijih i najbržih kolača za napraviti. Tarte tatin (čita se tart tatan) obožavamo, bio on kao u originalnom receptu s jabukama, ananasom na način moje sestre Lane ili bilo kojim drugim voćem (breskvama, dunjama, kruškama, marelicama ili mješano...). Bilo koji kolač okrenut „naopačke“ (dolje voće, gore tijesto, pa se okrene da biskvit upije sokove karameliziranog voća i šećera) – zove se tarte tatin.

Legenda kaže da je dobio ime po sestrama Stephanie i Caroline Tatin (vlasnicama hotela Tatin) iz Francuske, da se mlađa sestra noseći kolač u blagovaonicu, poskliznula i pala zajedno sa kolačem, koji se raspao. Vratila se u kuhinju, okrenula ga naopačke pokušavajući ga spasiti i zakrpala tijesto karamelom. Kolač je postao hit i jedna od najpoznatijih klasičnih francuskih slastica!

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 30 minuta

Vrijeme hlađenja: 2 - 3 sata

Temperatura pećnice: 220C pa 180C

Okrugli kalup za pite

  • 1 konzerva ananasa
  • 3 bjelanjka
  • 3 žumanjka
  • sol
  • 3 žlice štaub šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 3 žlice brašna (1,5 oštro i 1,5 glatko)
  • 1 prašak za pecivo
  • cimet
  • sok i korica od ½ limuna
  • rum
  • malo mlijeka
  • tučeno slatko vrhnje, puding ili sladoled  (prema želji)

Zagrijte pećnicu na 220C. Ananas poslažite u kalup za tortu/ kolač, dobro pošećerite, pospite cimetom i zalijte s nešto soka iz konzerve. Kapnite par kapi ruma i posipajte s malo vanilin šećera. Stavite u zagrijanu pećnicu da provrije i dobro se zapeče, oko 10 minuta.  

U međuvremenu napravite smjesu za biskvit: Izmiksajte bjelanjke s malo soli, dodajte žumanjke, štaub šećer, vanilin šećer, brašno, prašak za pecivo i sok od ½ limuna, malo korice od limuna, malo ruma i malo mlijeka. Smjesu izlijte na zapečeni ananas. Smanjite pećnicu na 180C pa pecite još 20-ak min. Još toplu tortu okrenite na pladanj pa ohladite prvo na sobnoj temperaturi pa u hladnjaku.

*Na ohlađenu tortu prije serviranja prema želji možete staviti puding pa tučeno slatko vrhnje ili samo samo tučeno slatko vrhnje ili još toplu servirajte uz sladoled.

*Kad se torta radi s jabukama, one se izrežu na šnitice i poslažu po šećeru, pospu cimetom i vanilin šećerom te pokapaju s limunovim ili limetinim sokom te karameliziraju u pećnici.  


Slični članci: