Canelloni sa sirom i špinatom

Cannelloni sa sirom i špinatom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

 

Moji cannelloni sa sirom i špinatom

Cannelloni su tjestenina u obliku velikih cijevi. Kao i lazanje, pune se raznim filama: od mesa, ribe, povrća i sira, zapeku se u pećnici i obilato posipaju sirom. 

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i pečenja: 60 minuta

Temperatura pećnice: 200C

  • 25 dag cannellona  (1 pakovanje)
  • 50 dag svježeg kravljeg sira
  • 1 paket kremastog sira (Abc, Philadelphija, Dukatela...)
  • 25 dag špinata (nasjeckanog)
  • 1 šalica naribanog parmezana 
  • 1 jaje
  • 1/2 l slatkog vrhnja (ili vrhnja za kuhanje)
  • 20 dag sira za ribanje (goude, edemera...)
  • 1 režanj češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan) – može i ne mora
  • sol
  • bijeli papar
  • ulje – za namazat kalup

Zagrijte pećnicu na 200C. Operite, očistite i samo kratko blanširajte (pola minute) u vreloj vodi pa nasjeckajte špinat i pustite ga da se ohladi. Cannellone (nekoliko odjednom, zavisno od veličini lonca, da se ne dodiruju) kuhajte u vreloj posoljenoj i pouljenoj vodi jednu minutu, tek toliko da upiju malo vlage pa ih slažite u nauljen uljem kalup. Usporedno s tim, u zdjeli pomiješajte očišćen, opran i nasjeckani špinat, kravlji i kremasti sir i jaje. Posolite, popaprite, dodajte naribani parmezan i prema želji protisnuti češnjak. Pomoću kuhinjske vrećice ili šprice ili ručno žličicom punite canellone smjesom, vratite ih u kalup i naribajte sir po njima. Prelite ih sa slatkim vrhnjem, prema potrebi dodajte i par žlica vode u kojoj su se kuhali cannelloni, važno da sve bude pokriveno tekućinom te pecite u vrućoj pećnici oko 35 minuta dok ne dobiju žutu koricu.


Slični članci: