Brze štangice od sira

| Wine and dine |

Brze štangice od sira
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Brze štangice od sira su zaista brze, jednostavne i idealne kao grickalice, kad vam banu iznenadni gosti, za klince, uz TV i društvene igre... Dovoljno je u hladnjaku imati 1 svježe lisnato tijesto (po meni uvijek bolja opcija svježe nego smrznuto - jer treba vremena da se smrznuto odledi pa dok ga razvaljate... ) Ova svježa lisnata su idealna - svašta se od njih da izmisliti od slanog i slatkog quicha, raznih štrudla, pita, pogačica, kora... Možete ih puniti raznim filama - slanim i slatkim... Možete ih različito rezati na kocke pa u kiflice, u prutiće/štangice ravno, u krugove kao pogačice...

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 25 minuta

Temperatura pećnice: 180 – 200C

  • 1 pakiranje svježeg lisnatog tijesta
  • 15 dag naribanog sira (može i neki kremasti sir)
  • 2 žumanjka
  • kiml, sezam, mak, lan, parmezan ili krupna sol - za posipanje
  • sol
  • grubo mljeveni papar
Brze štangice od sira
Brze štangice od sira - priprema

Žumanjke umutite s malo vode i premažite rubove tijesta. Polovicu tijesta pospite polovinom naribanog sira (ili premažite kremastim sirom) i popaprite. Tijesto preklopite i učvrstite rubove. Izrežite trake tijesta debljine 1 cm i lagano ih spiralno uvijte. Rasporedite ih po kalupu na koji prethodno stavite masni papir za pečenje, premažite ih preostalim žumanjcima, posolite, pospite kimlom, sezamom, makom, parmezanom ili krupnom solju pa pecite 10 minuta u pećnici.

Brze štangice od sira
Brze štangice od sira