Bosanski lonac

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Bosanski lonac
Bosanski lonac

Koji put svakome paše pojesti nešto toplo i fino "iz lonca". Takvo tradicionalno jelo upravo je kultni Bosanski lonac! U expres loncu za samo 1 - 1,30 napraviti će te složenac koji su nekada spremale i naše majke, bake, prabake... Uz glavne sastojke janjetinu i junetinu dodajte razno nezaobilazno povrće poput krumpira, luka, paprike, paradajza, mrkve... sve poslažite i dok se jelo kuha, imate vremena baviti se nečim drugim... Obožavam express lonac!

Za 4-6 osoba

Vrijeme kuhanja: 1-1 sat i 30 minuta u express loncu (bez 3 i pol – 4 sata u klasičnom loncu na kolu, u pećnici u zemljanom loncu 4-5 sata)

  • ½ glavice zelja
  • 3 - 4 krumpira
  • ½ kg mesa (junetina, teletina i janjetina s kostima)
  • 2 – 3 mrkve
  • 2 peršina
  • 1 celer
  • 1 paprika
  • 1 pastrnjak (bijela mrkva)
  • 1 – 2 paradajza
  • 2 luka
  • 5 - 6 češnja češnjaka
  • 1 žlica slatke mljevene paprike
  • 1 žlica ulja
  • sol
  • papar

Zelje narežite na šnite i operite. U dublji lonac složite prvo red zelja, pa red krumpira narezanog po pola ili na 4 djela, pa svo meso narezano na krupnije komade, red ostalog povrća narezanog na tanke šnite, pa opet red zelja, red krumpira i na vrh ostatak povrća. Svaki red malo posolite, popaprite i prema želji začinite. U lonac do pola ulijte vodu, a na vrh pospite slatku crvenu mljevenu papriku i žlicu ulja.  Ako želite brže skuhati Bosanski lonac, možete ga skuhati u express loncu, ali možete ga skuhati i na uobičajen starinski način u običnom loncu ili još bolje zemljanom 3, 30 – 4 sata na laganoj vatri u ne do kraja poklopljenom loncu. Također zemljani lonac s Bosanskim loncem može se spremiti u pećnici. Prvih 15-ak minuta na jakoj vatri, pa onda smanjiti da se krčka daljnjih 4-5 sata. Kako želite. Dobar tek!