Bakine krpice s krumpirom - granadir marš

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Krpice s krumpirom
Krpice s krumpirom - granadir marš

Granadir ili grenadir marš, kako još zovu krpice s krumpirom je staro zagrebačko jelo, brzo se priprema, zasitno je i jeftino, a vrlo, vrlo ukusno. Podsjeća me na moju baku Anđelu koja mi je to često pravila... Navodno je grenadir marš nekada bila vojnička hrana u centralnoj i istočnoj Europi, otuda i ime Grenadier March. To je bilo jedno od prvih jela koje sam naučila praviti... i to s dosta špeka, koje ovom jelu daje posebnu slast.

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 40 - 50 dag krpica
  • 40 dag krumpira (kuhan, oguljen i narezan na šnitice)
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • špek (narezan na kockice)
  • žličica crvene paprike
  • peršin  - za posipati
  • putar ili ulje
  • sol
  • papar

U posoljenoj vodi skuhajte krumpir u ljusci. Kad je kuhan, ogulite ga i narežite na tanke šnitice. Skuhajte krpice ili neku drugu tjesteninu al dente. Na tavici na putru podinstajte luk i dodajte narezan kuhani krumpir, špek narezan na kockice, žličicu crvene paprike, posolite i popaprite. Dodajte skuhane krpice i zajedno promiješajte na vatri minutu, dvije. Pospite peršinom.