Bakalar na 101 način!

Badnjak: Bakalar na 101 način
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Tradicionalno u Zagrebu se zna što se jede za Badnjak, a što za Božić te naravno što za Novu godinu.

Badnjak je nezamisliv bez bakalara. Ako ga nemate vremena tri dana namakati i lupati batom da omekani, možete kupiti zaleđene filete bakalara, odmrznuti ih u hladnoj vodi nekoliko puta mijenjajući vodu, obrisati i posušiti i normalno dalje pripremati ili u nešto jeftinijoj varijanti pripremiti oslić na način pripreme bakalara.

Tako bakalar na brudet, bakalar na mornarski iz pećnice, na meksički, s gljivama, s kaparima, svježi bakalar s pinjolima, okruglice od bakalara, bakalar s kozicama, gregada od bakalara, zapečeni bakalar s mozzarellom, svježi bakalar u zelenom papru, pohani bakalar, polpete od bakalara, ražnjići od bakalara, tripice od bakalara, pjenica od bakalara... su samo neki od načina na koji se priprema bakalar u Hrvata. Ipak, nekako bakalar na bijelo i gregada od bakalara su najčešći načini pripreme bakalara u Zagrebu, bar što se restoranske ponude tiče, ali mislim da i privatno većina priprema bakalar upravo na ova dva načina.

Ipak, šteta ga je uvijek pripremati na isti način i zato budite kreativni i pripremite ga ove godine drugačije!

Evo nekoliko meni najdražih načina pripreme bakalara:

Recept: BAKALAR NA BIJELO (recept moje mame)

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme namakanja bakalara: 2-3 dana

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme kuhanja: 40 minuta

  • 1 bakalar (60 dag – 80 dag)
  • 1 - 2 lovorova lista
  • 4 - 5 krumpira
  • 1 češnjak (pola cijelog, pola sitno nasjeckanog)
  • 2 dl mlijeka
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 2 – 3 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar (u zrnu i mljeveni)
  • maslinovo ulje
Bakalar na bijelo, kuhanje
Priprema bakalara na bijelo

Namočite bakalar 2 - 3 dana ranije i mijenjajte vodu nekoliko puta, blago savijajući ribu rukama. Kad je bakalar nabubrio, kuhajte ga 15-ak minuta u slanoj vodi, dodajte lovor i par zrna papra. Izvadite kuhani bakalar, ohladite ga i očistite svu kožu i kosti. U istu vodu u kojoj se kuhao bakalar, stavite krumpir narezan na šnite. Kuhani krumpir procijedite i dodajte bakalaru. Skuhajte par češnja češnjaka u mlijeku i s malo istog mlijeka prelijte po bakalaru. Dodajte i novi sitno sjeckani češnjak i peršin. Zalijte maslinovim uljem, dodajte malo vode od bakalara, posolite, popaprite i kuhajte na najslabijoj vatri povremeno potresajući lonac.

Gotovo jelo opet zalijte maslinovim uljem i krumpir malo propasirajte vilicom i poslužite ili ako više volite sitnije komade bakalara - cijelo jelo izmiksajte štapnim mikserom da dobijete gustu mliječnu masu. Ako ga dobro izmiksate možete ga poslužiti i kao paštetu, na prepečenom kruhu.

Recept: Gregada od bakalara (meni osobno najdraži način)

Gregada od bakalara

Gregada od bakalara

Za 4 osobe

Vrijeme namakanja bakalara: 3 dana

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme kuhanja: 90 minuta

  • 1 kg bakalara (očišćen, odvojen od kože i kostiju, narezan na komade)
  • 60 dag krumpira (narezanog na tanke šnitice)
  • 1 luk (narezan na kolutiće)
  • 5 - 6 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 1-2 lista lovora 
  • 1 dl bijelog vina
  • voda
  • maslinovo ulje
  • krupna morska sol
  • papar u zrnu

Bakalar očistite, neka odleži u vodi tri dana (vodu mijenjajte nekoliko puta dnevno, zadnju spremite). Izrežite bakalar na komade. U širokom lonacu na malo maslinovog ulja podinstajte luk pa dodajte češnjak i peršin. Zatim rasporedite šnite krumpira pa komade bakalara, posolite, popaprite, zalijte s malo vina, dodajte list lovora, malo maslinovog ulja i vode (možete upotrijebiti onu zadnju u kojoj se je namakao bakalar) tek toliko da pokrije jelo. Kuhajte polupoklopljeno na laganoj vatri sat i pol samo povremeno potresajući lonac (nemojte miješati!). Gotovo jelo zalijte s malo hladnog maslinovog ulja, pospite nasjeckanim peršinom i protresite lonac.

Recept: Bakalar na mornarski (u pećnici)

Bakalar na mornarski
Bakalar na mornarski

Za 6 – 8 osoba

Vrijeme namakanja bakalara: 3 dana

Vrijeme pripreme: 15-ak minuta

Vrijeme pečenja: 3 - 4 sata

Temperatura pećnice: 150C

  • 1 sušeni bakalar (očišćen od kosti i kože te narezan na komade)
  • 1 kg krumpira (oguljenog, narezanog na šnite)
  • 1-2 lista lovora
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • peršin (sitno nasjeckani)
  • 1 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar u zrnu

Bakalar očistite, neka odleži u vodi tri dana (vodu mijenjajte nekoliko puta dnevno). Zagrijte pećnicu na 150C. U duboku vatrostalnu zdjelu složite red krumpira narezanog na šnite, zatim red bakalara pa krumpira pa bakalara i tako redom. Zalijte maslinovim uljem i vodom da sve prekrije. Dodajte lovor, sitno nasjeckani češnjak i peršin, sol i papar u zrnu. Pecite u zagrijanoj pećnici poklopljeno 3 -4 sata.

*Bakalar možete prirediti i na način da ga prvo skuhate u vodi pa očistite od kosti, a onda složite u vatrostalnu zdjelu red krumpira, red bakalara. Pecite u pećnici na 180C sat vremena.

Svježi bakalar s bobom na način moje prijateljice Vesne Kotlar Orlovac

Za 4 – 5 osoba

Vrijeme pripreme: 20-ak minuta

Vrijeme kuhanja: 1 sat

  • 80 dag filea svježeg bakalara
  • 50 dag boba
  • 4 – 5 krumpira  narezan na šnite
  • 2 luka narezanog na kolute
  • 2 – 3 režnja češnjaka – sitno narezan ili protisnut
  • peršin
  • 2 dl bijelog vina
  • voda  - količina prema potrebi
  • 2 – 3 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar u zrnu
Bakalar s bobom
Svježi bakalar s bobom

U lonac stavite maslinovo ulje i rasporedite luk narezan na kolute pa red krumpira rezanog na šnite pa red bakalara. Pospite sitno narezan peršin i češnjak pa složite red boba pa sve redove ponovite krumpir, bakalar, peršin i češnjak pa bob. Zalite s vinom, vodom i maslinovim uljem da pokrijete vrh pa kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Nemojte miješati, samo povremeno protresite lonac.

Bakalar na brujet (brudet) -recept mog prijatelja Veljka Barbierija po kojemu i sama pripremam bakalar na crveno

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: do 90 min

  • 70 dag bakalara
  • 75 dag pelati
  • 1 kg krumpira
  • zreli 3 kom kapula
  • 4 režnja češnjaka
  • ½ vezice peršina
  • ½ l ribjeg temeljca
  • 2 dl bijelog vina
  • 2-3 lovorova lista
Badnjak: Bakalar na 101 način
Badnjak: Bakalar na brujet

Skuhajte bakalar, koji ste 48 sati močili u vodi, očistite mu kožu i kosti. Slažite naizmjence u veću posudu bakalar, pelate od rajčica, ploške krumpira, kapule sjeckane na kolute, češnjak i peršin. Podlijte ribu i povrće s 0,5 l juhe od bakalara, dodajte bijelo vino, ubacite 2 lista lovora, posolite, popaprite i kuhajte dok povrće ne omekša i ne sljubi se s ribom.

Pohani bakalar

Za 4 - 5 osoba

  • 80 dag bakalara
  • sol
  • začini prema želji
  • 2 jaja
  • brašno za paniranje
  • prezle (krušne mrvice)
  • ulje za pohanje
Badnjak: Bakalar na 101 način
Badnjak: Bakalar na 101 način - pohani bakalar

Bakalar skuhajte, filetirajte ga i odstranite kožu. Za pohanje pripremite tri posude: s brašnom, razmućenim jajima i prezlama. Razmučena jaja posolite i začinite prema

Šnite bakalara uvaljajte prvo u brašno pa u jaja i na kraju u prezlu te ih pržite u dubokom ulju.

Pohani bakalar ocijedite na papirnatoj salveti da se ocijedi višak masnoće.

Servirajte uz umak tartar.

Tjestenina s bakalarom

Za 4-5 osoba

  • 80 dag bakalara
  • 80 dag tjestenine (špageti, pljukanci, njoki, penne…)
  • 5-6 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1-2 inčuna
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Bakalar kuhajte dok ne omekša, očistite kožu. Vodu u kojoj se kuhao bakalar ostavite sa strane za kuhanje tjestenine.

U tavi na malo maslinova ulja podinstajte 5-6 sitno nasjeckana češnja češnjaka, 1-2 sitno nasjeckana inčuna, dodajte malo peršina, pelate pa još dinstajte par minuta, zalijte vinom, a nakon što vino ispari, dodajte komade bakalara i nekoliko žlica vode u kojoj se bakalar kuhao. Posolite, popaprite i začinite prema želji mediteranskim travama.

U vodi u kojoj se kuhao bakalar skuhajte al dente tjesteninu, ocijedite pa prelijte umakom od bakalara. Poslužite odmah.


Slični članci: