7 savjeta za degustaciju vina

Degustacija vina
Degustacija vina

Što treba znati kada vas pozovu na degustaciju vina? Ako niste neki stručnjak za vina a pijete vino svaki dan čašu, dvije, uobičajeno platite bocu vina neku umjerenu cijenu, a ako vas pozovu na degustaciju vina, obično se ne usudite pitati što treba raditi i kako ga degustirati... Čuli ste da ga treba mučkati u ustima i onda ispljunuti? Većina ljudi koja degustira vina, nisu baš neki poznavaoci vina, takvih istinskih znalaca je relativno malo...

Mi smo degustirali i pitali za vas...

Vino je osobna stvar. Svatko ima svoje osobne preferencije, a miris, okus i razmišljanje o vinu razlikuje se od osobe do osobe. Ljudi koji rade u vinariji to znaju.

Degustacija vina
Degustacija vina

Kako degustirati, koje su najčešće tehnike degustacije?

Primite čašu za vino za stalak te rotirajte čašu nekoliko sekundi da se vino otvori. Nek' se napravi vrtlog od vina.  Tako kisik ulazi u vino i otvara ga, a vino pušta miris. Zabodite nos u čašu i osjetite miris aroma vina.

Uzmite gutljaj vina i držite ga sekundu u ustima kako bi apsorbirali okus vina. Mučkajte ga u ustima jer ćete tako bolje poboljšati sam okus vina.  Možete ga progutati ili ispljunuti u kantu. Oba načina imaju svoje prednosti. Pljuvanje vina omogućava da se ne napijete, da vino ne ode u glavu. Gutanje vina vam omogućuje da osjetite kako vino djeluje.

Uzmite barem par gutljaja vina, najbolje tri. Prvi koji će maknuti prethodno vino s nepca, a u sljedeća dva saznati ćete jel' vam se vino sviđa. Ako vam se vino ne sviđa nakon 2 – 3 gutljaja, bacite ostatak u kantu. Učinite tako i ako vam je dosta. To nije nepristojno, za to i služe te kante tamo!

Ima mnogi vrsta grožđa, mnogo vrsta vina... Na degustaciji će vam reći koje je koje vino, od kojih sorta grožđa – Sauvignon blanc, chardonnay, crni pinot, Zinfandel, merlot, cabernet sauvignon samo su neki od svih... Vrsta grožđa ovisi o regiji, terenu i vremenu. Vino se mora sastojati od 75% jedne sorte grožđa. Npr. ako ste pili Cabernet Sauvignon, to može biti od 100% cabernet sauvignona ili može biti mješavina dvije ili tri vrste grožđa, ali barem 75% od toga je cabernet sauvignon. Na degustaciji slobodno pitajte sve što vas zanima, od proizvodnje do cijene...

Dodatni savjet: Pijte puno vode! Te male degustacije mogu izazvati suha usta, dehidraciju, a i glavobolju. Bilo bi dobro da za vrijeme degustacije, zamezite malo sira!

I na kraju, da li trebate kupiti koju bocu? Pa to bi bilo najmanje što možete učiniti. Ako ne za sebe barem kao uspomenu na jedno lijepo iskustvo i druženje, onda bar kao poklon za nekog prijatelja koji voli vino!


Slični članci: