(Još) 5 razloga zašto treba jesti čokoladu!

| Wine and dine |

Tamna čokolada
Tamna čokolada

Iako je većini ljudi čokolada “zabranjeni slatkiš”, pretpostavljamo da mnogi od vas nisu znali kako je ona izuzetna zdrava! U njoj se nalazi veliki broj antioksidansa koji sprječavaju bolesti srca i popravljaju nam raspoloženje s minimalnom dozom kofeina. Ipak, to se odnosi samo na tamnu, 100 postotnu čokoladu koja je minimalno obrađena. Dakle, što tamnija - to zdravija! U svakom slučaju, kao i sa svime u životu, treba biti umjeren i uživati u komadićima ove božanske poslastice. 

Koji su još razlozi da čokoladu ne izbacimo iz prehrane? Saznajte u nastavku!

1. Prepuna je antioksidansa

Iako smo ih već spomenuli u uvodu, njihov značaj toliko je bitan da ga ne škodi ponoviti više puta. Nevjerojatno je da tamna čokolada i kakao imaju isti učinak na vaš organizam kao i zeleni čaj ili borovnica. Razlog tome je to što čokolada dolazi od zrna kakaa koje raste na kakao drvetu prepunom hranjivih tvari.

2. Dobra je za srce

Zdravlje srca ovisi o otvorenim, fleksibilnim arterijama bez raznih blokada koje uspješno provode krv po tijelu. Prirodne tvari u tamnoj čokoladi i kakao pomažu protoku krvi i smanjenju krvnog tlaka, a znanstvenici su dokazali da kakao djeluje na zdravlje arterija.

Crna čokolada
Crna čokolada

3. Dobra je za rad mozga

U čokoladi se nalazi velika koncentracija teobromina, prirodnog stimulatora i molekularnog “bratića” kofeina. Nedavno je dokazano kako upravo teobromin smiruje refleks kašljanja te pomaže u ublažavanju istog. Također, čokolada sadrži feniletilamin koji otpušta toliko željan endorfin i uzrokuje dobro raspoloženje i zaljubljivanje.

4. Pozitivno utječe na imuno sistem

Određene bolesti poput artritisa uzrokovane su preaktivnim odgovorom imunološkog sustava. Flavonoli koji se prirodno nalaze u tamnoj čokoladi i kakau dokazano potiskuju spojeve koji stvaraju takve imunološke reakcije u tijelu.

5. Povećava inteligenciju

Iako nije dokazano da inteligentniji ljudi bolje prolaze u životu, znanstvenici su dokazali da ljudi koji jedu flavonole iz kakaa postižu puno bolje rezultate na testovima kognitivnih funkcija.