3 najbolja načina kako da priredite jetrica

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Jetrica s �ešnjakom
Jetrica s češnjakom

Sjećam se jetrica s češnjakom ili s lukom bile su mamina poslastica. Obje smo ih obožavale. Brzo su gotova, a tako ukusna i fina. Mama ih je uvijek začinjala s puno papra. I dan danas kad ih spremam ili jedem razmišljam o njoj i sjećam se tog mirisa. Moji ukućani baš i ne vole iznutrice bilo koje vrste, a ja se „davim“ u njima. Tako da ih uvijek pravim - zbog sebe!

Jetrica s �ešnjakom
Jetrica s češnjakom

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 10 minuta

  • 80 dag telećih jetrica (ili pilećih)
  • mlijeko- za jetrica
  • 4 – 5 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 1 dl crnog vina
  • putar
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Svježu jetricu stavite u mlijeko da odstoji malo. Narežite je na tanke šnicle ili trakice. Zagrijte tavu na putru i maslinovom ulju, podinstajte nasjeckani češnjak i malo nasjeckanog peršina, podlijte s malo vina i pustite da vino ishlapi. Dodajte jetricu i kratko je ispržite s jedne i druge strane (jako kratko, jer se u protivnom stvrdne). Tek kad je jetrica gotova, posolite je i popaprite.

Važno je znati da se iznutrice sole tek kad su gotove, u protivnom otvrdnu!

Jetrica s �ešnjakom
Jetrica s češnjakom

*Ako želite ispeći jetra na talijanski način: na tavi izdinstajte 2 sitno narezana luka i dodajte na 70 dag na šnite narezane jetre te je kratko prepecite s obje strane. Dodajte žlicu koncentrata paradajza, 2 žlice crnog vina te podlijevajte s mesnim temeljcem dinstajući nekoliko minuta. Na kraju umiješajte 1 dl vrhnja za kuhanje pa posolite, popaprite i pospite parmezanom.

Jetrica s lukom
Jetrica s lukom

*Ako pak želite jetra ispeći na luku – jetra na venecijanski načinili kako bi Talijani rekli: „Fegato di vitello alla veneziana“: očistite 70 dag jetrica, narežite na trakice i stavite da odstoje malo u mlijeku, da ostanu mekana. Na zagrijanu tavu dodajte 2 narezana luka na tanke kolute, posolite ga (tako neće zagorjeti) i podinstajte. Kad zažuti, dodajte jetricu i zalijte s 1 dl bijelog vina. Miješajući dinstajte 10-ak minuta. Na kraju posolite, popaprite i pospite peršinom.

Jetrica s lukom
Jetrica s lukom

Također ponegdje u Dalmaciji na isti način pripremaju janjeću jetricu narezanu na trakice, samo dodaju još suhe šljive natopljene vinom i jetricu dinstaju oko pola sata.

Poslužite uz palentu i zelenu salatu ili kuhani krumpir i salatu od kiselog zelja.


Slični članci: