Dnevni meni: četvrtak, 19.4.2012.

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

predjelo: BRUSKETE (RATATULI)

Bruskete svi vole – pitanje je samo s čime... Svatko ima svoje favorite... Definitivno – najbrže i najfinije ljetno predjelo...

  • kruh narezan na šnite
  • povrće (razno) – tikvica, patliđan – tanko narezano
  • paradajz – nasjeckan na kockice
  • maslinovo ulje
  • češnjak – sitno nasjeckan
  • krupna morska sol

Kruh narežite na šnite i na malo maslinovog ulja ga kratko prepržite sa svake strane ili poslažite na lim i kratko zapecite u pećnici. Posolite, popaprite, dodajte pripremljeno nasjeckano povrće i malo češnjaka.

*prema želji možete dodati repove škampi ili kozica samo malo prepečene na maslinovom ulju

glavno jelo: TELETINA OMOTANA PRŠUTOM I KADULJOM – SALTIMBOCCA ALLA ROMANA, Italija

Saltimboka, poznato talijansko jelo, iako se zove romana (rimski stil), vjeruje se da potječe iz Bresce, a u doslovnom prijevodu s talijanskog znači – „skokovi u ustima“. Radi se o telećem šniclu s pršutom i kaduljom, a zavisno o regiji, dodaju se kapare te se meso marinira u vinu i ulju. U novije vrijeme saltimbocca ima mnogo izvedenica, a najčešće se radi od piletine marinirane u limunu.

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i prženja: 30 minuta

  • 8 telećih šnicli
  • 8 šnite pršuta
  • kadulja (svježi listići)
  • 1 žlica putra
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Teleće šnicle istucite, posolite i popaprite svježe mljevenim paprom. Obložite ih listićima kadulje i omotajte pršutom. U tavi na zagrijanom maslinovom ulju i putru pržite šnicle sa svake strane oko 2 minute. Servirajte uz Risotto alla Milanese i posipajte listićima kadulje.

RIŽOTO NA MILANSKI (RISOTTO ALLA MILANESE) SA ŠAFRANOM

Legenda kaže da je Risotto alla Milanese prvi priredio davne 1574. mladi umjetnik Valerija koji je bio zadužen za slikanje prekrasne milanske katedrale. Dodao je šafran u pigment boje da oslika prozorska stakla, a svi su se šalili na njegov račun... Valerije je mrzio dosadu i želio je unijeti malo boja u život... Za vjenčanje svog gospodara, servirao je gostima rižoto u koji je dodao šafran. Riža je ispala tako dobro, da se vrlo brzo recept raširio i dan danas je jedno od najpoznatijih talijanskih rižota.

Svi moji ukućani jako vole „Rižoto na milanski“, jedu ga kao i kao zasebno jelo i kao predjelo, ali on se obično poslužuje uz osso buco (prerezanu teleću koljenicu u saftu). Sjećam se da sam ga prvi puta probala u Milanu, kad sam još bila manekenka... Stalno sam mislila – da živim u Italiji, kako bi uz svu ovu prefinu pastu, rižota i slatko mogla ostati mršava? Još onda kad sam bila mlada – kako tako – jer se nije ništa primalo... ali sada – imala bi 100 kila, sigurno...

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 30 dag riže
  • 5 dag goveđe moždine
  • 1 luk (sitno narezan)
  • ½ šalice bijelog vina
  • mesni temeljac
  • 1 vrećica šafrana
  • 5 dag ribanog parmezana
  • 7 dag putra
  • maslinovo ulje
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar

Goveđu moždinu izvadite iz kosti i sitno nasjeckajte. U tavici rastopite polovicu putra, dodajte sitno nasjeckani luk, goveđu moždinu te malo soli i papra. Kad luk dobije zlatnožutu boju, dodajte rižu da zastakli. Zalijte bijelim vinom i pustite da vino ispari. Zatim postepeno, uz stalno miješanje, dolijevajte vrući mesni temeljac. Pomiješajte šafran s malo vrućeg temeljca da pusti boju i dodajte ga u rižoto. Pred sam kraj dodajte preostali putar i ribani parmezan i promiješajte.

*Prije serviranja neka par minuta odstoji poklopljen.

desert: PANNA COTTA

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme kuhanja: 20 minuta

Vrijeme hlađenja: 3 sata

  • 1/2 l slatkog vrhnja
    1 vrećice želatine (3 listića)
    2 vrećice vanilin šećera
  • 1 mahuna vanilije ili aroma vanilije – prema želji  
    malo cimeta – prema želji
  • 10 dag šećera
  • umak:  preljev od šumskog voća (ali može i od čokolade, karamel krema ili prema želji...)

Razrežite mahunu vanilije po sredini, izvadite sjemenke te sjemenke i mahunu namočite u slatko vrhnje neka odstoje barem pola sata da vrhnje poprimi okus vanilije. Vrhnje sa vanilijom, šećer, vanilin šećer, cimet pomiješajte i zagrijte do vrenja. Izvadite mahunu. Želatinu posebno namočite po uputama i dodajte u ukuhano vrhnje. Izlijte panna cottu u namočene kalupe i ohladite u hladnjaku barem 3 sata.

U međuvremenu, napravite preljev od voća. Skuhajte 2 šalice svježih ili smrznutih kupina, malina, višanja, kupina ili nekog drugog bobičastog voća s 2/3 šalice šećera, na srednje jakoj vatri. Povremeno promiješajte preljev, sve dok voće ne pusti svoju tekućinu i počne pucati. Kuhajte ga dvadesetak minuta pa izmiksajte u blenderu, procijedite i ostavite da se hladi sat vremena.
*Panna cotu okrenite iz kalupića na tanjur pa prelijte umakom od šumskog voća.

Autor: Suzy Josipović

Fotografije zaštićene autorskim pravom, te ih nije dozvoljeno koristiti.

Datum: 19.4.2012.


Slični članci: