Wanderlustica Gaby posjetila je dvije savršene zimske destinacije

"Wanderlust - biti i putovati" by Ivy&Gabi

Ivana Širić i Gabrijela Nujić, magistrice filozofije i komunikologije, nerazdvojne su prijateljice koje dijele istu strast – obožavaju putovanja, vole život i iz njega izvlače samo ono najpozitivnije! 

Gdje je nestala Gabica? (Lana's DuckAss Illustrations)

Božić, Nova godina, praznici i prazan bijeli Zagreb grad. Tmurni, sivi Zagreb grad. Što raditi? Gdje pobjeći? Tražiti sunce? Yes please – moji blijedi obrazi željni su sunca. Ok, imam plan – tražim sunce! Bježim van Zagreb grada. Ali ne na neku daleku destinaciju. Želim biti okupana suncem, šetati, uživati i brzo tamo stići. Ha, to je to – Venecija! Venecija je grad koji zadovoljava kriterije, romantični kratki bijeg od svakidašnjice. Nije mi baš do ludog tulumarenja, nekako želim opušteno dočekati novo ljeto.

Venecija

Okej, Venecija! Jedan od najposjećenijih gradova u Europi. Dolcevita u punom smislu riječi. Zanimljivo je kako su automobili u Veneciji zabranjeni, imate dvije opcije – šetati ili koristiti gradsko prijevozno sredstvo (brod). Budući da nas je dočekalo predivno sunčano vrijeme odlučili smo protegnuti noge i uživati u romantičnim ulicama, kanalima, veličanstvenim građevinama i impozantnom trgu svetog Marka. Bazilika sv. Marka dominira istoimenim trgom, spada u najzanimljivije svjetske crkve upravo zbog zanimljivog i posebnog izgleda. Odmah do impozantnog trga, nalazi se Palazzo Ducale – Duždeva palača, nekada davno centar političke moći velike mletačke republike.

Venecija

U neposrednoj blizini smjestio se jedan od najpoznatijih mostova - most uzdaha. Budući da se Venecija smatra gradom zaljubljenih, legenda navodi da je most dobio ime po uzdasima zaljubljenih koji su se pored mosta ljubili za vrijeme zalaska sunca. Ali ipak, povijest je povijest, i istina je malo drugačija. Ipak, nećemo kvariti ovaj romantični trenutak, u romantičnom gradu, na romantičnim kanalima, uz romantičan zalazak sunca!

Venecija

Super, divno, krasno...ali što raditi u Veneciji za Novu godinu? Paaa...ništa?! Venecija nije jedan od gradova kojemu je potreban veliki organizirani doček koji će privući jako punu ljudi. Zabava se nalazi u svakoj skrivenoj uličici. Cijeli grad je pun veselih prolaznika, nose poznate venecijanske maske, smiju se, piju vino, parlaju italiano. Opuštena atmosfera i dobre vibracije! Što se brže približava ponoć, sve veći broj ljudi se probija malim ulicama do Duždeve palače gdje će točno u ponoć uživati u pogledu na veliki vatromet koji će trajati punih pola sata. Divna večer u divnom društvu i čašicu šampanjca!

Kranjska gora

Nakon dva-tri dana sunca, poželjela sam snijeg. Ok, znam što mislite, komplicirana sam. U pravu ste, jesam. Ali imam izgovor – praznici su, a Zagreb je i dalje tmuran (ne brini, Zagrebe, i dalje te volim). Opet vrijede isti kriteriji – blizu, sunce, snijeg, grad, skijanje, jeftino. Kranjska Gora, simpatičan mali gradić u Gornjesavskoj dolini, smještenoj na Julijskim Alpama. Idealna kombinacija skijanja, druženja, zabave i zimske idile u tipičnom planinskom mjestu. A i svaka druga osoba je Hrvat. Zagrepčanin. I svi piju kavu na suncu. To je kao da sam doma, ali nisam! Nakon nekoliko dana skijanja, kuhanog vina i skijanja, vrijeme je da se vratim doma. Vrijeme je. I Ivana mi fali. Kava mi je gorka bez nje!

Kranjska gora

P.S. Curice koje je nacrtala naša draga Lana Hudina dobile su ime Ivanuška i Gabuška, ali od milja ih možemo zvati i Wandera i Lusta! Hvala svima na kreativnim imenima, nije nam bilo lako odlučiti se!


Slični članci: