Upoznajte Burano, najživopisniji otok na svijetu

 

Burano je otok u sjevernom dijelu venecijanske lagune, udaljen od Venecije samo 40-tak minuta vožnje brodom. Kao i vjerojatno svaki otok, ima dušu i karizmu i zato smo vam ga danas odlučili predstaviti. Još od rimskog doba, na ovom otoku glavna je djelatnost ribarstvo , ali i umjetnost izrade čipke. Ipak, najveća atrakcija na otoku su njegove raznobojne kuće koje ga čine najživopisnijim otokom na svijetu.

Burano je od Venecije udaljen samo 40-tak minuta brodom
Burano je od Venecije udaljen samo 40-tak minuta brodom

 Burano su osnovali Rimljani tijekom seobe u strahu od naleta barbara i dali su gradu ime po nekom od svojih bivših gradova. U početku su kuće gradili od pletene trske, no s vremenom kada su ih zamijenile kuće od cigle, stanovnici otoka počeli su ih bojati u svijetle i intenzivne tonove što je kasnije postalo zaštitni znak otoka. Ne zna se točan razlog zbog kojeg je počelo to bojanje kuća, ali postoji priča da su se ribari odlučili na taj potez jer kad bi se vraćali ujutro kroz gustu maglu ne bi mogli prepoznati svoje domove. Možda vam se može činiti kako je proizvoljno bojanje vlastitih kuća u šarene boje idealan recept za put u kič i neukus. No, to nipošto nije tako. Ako netko želi oslikati svoju kuću, prvo mora poslati zamolbu i zahtjev lokalnoj vlasti koja onda potom odlučuje o tome je li ta određena boja zaista odgovarajuća za to područje u kojem se kuća nalazi. Iako je otok naseljen još od 6.stoljeća, njegova važnost je porasla tek u 16. stoljeću kada su žene Burana počele izrađivati čipku s iglama.

Čipka s Burana jedna je od najpoznatijih na svijetu
Čipka s Burana jedna je od najpoznatijih na svijetu

 Čipka je vrlo brzo postala glavni izvozni proizvod Italije u Europu. S krizom i opadanjem trgovine, ova je industrija zamrla, sve do 18. stoljeća kada je ponovno oživjela zahvaljujući otvorenju škole čipkarstva. Čipka se na otoku još uvijek proizvodi, ali nažalost još samo mali broj žena čipku izrađuje na tradicionalan način što je vrlo dugotrajan proces i zato je krajnji proizvod, dosta skup. 

U galeriji pogledajte više slika ovog veselog otoka koji nas je oduševio.


Slični članci: